ANARKAKRANT

[verre nazaat van de krant uit 1979-1981]

[naar lopende maand]


31 augustus 2006

Vragen. Zijn vrouwen leuker dan mannen, gemiddeld gesproken dan, en doet het antwoord, gesteld dat er een antwoord mogelijk zou zijn, doet dat antwoord er dan toe? Nee dat antwoord is niet belangrijk. En zijn muzikanten leukere, lievere, of in elk geval prettigere mensen dan beroepsmilitairen? Of in elk geval veel minder vaak onprettig, of in elk geval minder schadelijk, veel en veel minder, dat toch zeker wel? Gemiddeld, in het algemeen? Het antwoord hierop lijkt me wel duidelijk. En wel belangrijk. Geef mij maar een wereld zonder militairen, met alleen muzikanten en andere kunstenaars. Schrijversters. Dichtersters. Kleine of grote kunst, als het maar mensen zijn die mooie, belangrijke of indringende dingen willen maken. Die willen bijdragen en toevoegen in plaats van halen en graaien.

(Ik kan de eerste vraag natuurlijk heel anders stellen: zijn zachtaardigen leuker dan macho's/macha's? (En dan hoeft de toevoeging 'gemiddeld gesproken dan' er helemaal niet meer bij, die slaat dan zelfs nergens meer op.) Maar hierop is het antwoord een al te open deur. Al te open? Wel een deur waardoor ik graag naar binnen ga. Welkom in Utopia!) [R]

30 augustus 2006

We hebben, zoals de meesten die ons kennen wel weten, leuke spelletjes uitgegeven met filosofische vragen. Kort achter elkaar krijgen we driemaal van mensen de vraag of ze eigenlijk wel betaald hebben. Correct! En vrij zeldzaam! Zouden dit soort mensen het niet voor het zeggen moeten hebben in plaats van de schreeuwlelijken de ellebogers de inhaligen de ruimte-innemers de kortzichtigen?
En als dat een tijd het geval is kan dan het voor-het-zeggen-hebben afgeschaft worden omdat iedereen beschaafd geworden is? Zou het kunnen? Zou het echt?! [W]

29 augustus 2006

Over lezingen gesproken. Die zouden toch eigenlijk altijd gratis moeten zijn? Want ideeën ga je toch niet verkopen? Bij het programma van de Internationale School Voor Wijsbegeerte zit veel interessants, ik ga er zelfs lichtjes van watertanden. Maar helaas: voor een weekend betaal je al rond de 250 euro. Ik verwijt het deze door idealisten opgezette filosofieschool niet -- tis de schuld van 't kapitaal!
Dat neemt niet weg dat het een grote schande is. Een vervuilende vliegreis naar Verweghistan kost een paar tientjes, een stuk of wat interessante lezingen meer dan tweehonderd piek.
Maar dan zou 't nog kunnen dat door die lezingen de rijken wijzer worden. Dit is niet het geval. Rijker worden ze wel.
In mijn brievenbus lag vandaag een folder: 'Filosofie voor managers'. 2195 euro voor 9 colleges. Kassa! Het lijkt me dat er in dit geval wel vette winst gemaakt wordt. Winst maken op het verspreiden van ideeëen, een vreemd idee. Maar sommige ideeëen mogen van mij duur zijn, en kunnen me gestolen worden. [R]

29 augustus 2006

De Poll-stichting heeft geregeld interessante lezingen over allerlei wetenschappelijke onderwerpen, maar deze herfst hebben ze een serie over veldslagen, wat een ongelooflijk onnozel machojongetjesonderwerp. Of onnozel -- walgelijk.
Ik wacht op een lezingenreeks over indamming van het geweldsdenken. [W]

27 augustus 2006

'Bezig zijn met leeftijd een teken van gebrek aan innerlijke beschaving?'
Een seriemoordenaar zegt dat ie hard remt als ie ziet dat een kat gaat oversteken. Bij het beoordelen van het idee 'remmen voor katten' doet het er totaal niet toe wie het idee naar voren brengt en wat ie op z'n kerfstok heeft. Dit geldt bij alle ideeën, dat je ze moet beoordelen los van wie ze oppert, anders verval je in een ad hominem drogredenering. Dat je ze dus ook moet beoordelen los van de rimpels van wie ze oppert. Dat je ze moet beoordelen los van de leeftijd van wie ze oppert.
Drogredeneringen zijn een vorm van vals redeneren, van onbeschaafd redeneren.
Ergo, dus. [W]

26 augustus 2006

Alle kranten melden het, een Russische wiskundige heeft iets zeer moeilijks bewezen en hij krijgt daarvoor de belangrijkste wiskundeprijs, terwijl er ook al een miljoen dollar voor hem klaar ligt omdat hij een van de zeven hardste wiskundige noten gekraakt heeft. Dat miljoen is door een rijke Amerikaan uitgeloofd -- waar zou die dat miljoen aan overgehouden hebben?
Maar Grisja Perelman heeft geen interesse voor poen en prijzen.
Maar dat is misschien wel genialer dan wat hij in de wiskunde heeft gepresteerd.
Maar hoeveel rimpels zou hij hebben? [W]

26 augustus 2006

'Eerste rimpels?' staat groot op een grote reclame op een bushokje. Er is blijkbaar weer een smeerseltje gemaakt waar blijkbaar weer kopers bijgezocht moeten worden waar blijkbaar wat mee mis is want er valt veroudering aan ze te zien. Ik fiets langs het bushokje, aandacht op de weg maar uit mijn ooghoek zie ik toch ineens dat het een man is waarvan de kop de reclame siert.
Die worden blijkbaar ook nog steeds stompzinniger.
Bezig zijn met leeftijd is vaak een teken van gebrek aan innerlijke beschaving. Daar helpen zalfjes niet tegen. [W]

25 augustus 2006

Op 27 februari 1989 schreef Hans Warren in zijn Geheim Dagboek: 'De zeehond Pierre, die in 1961 bij de afsluiting van het Veerse Gat in het nieuw ontstane meer achterbleef, is gestorven. Het dier blijkt ongeveer 40 jaar te zijn geworden en was van het vrouwelijk geslacht. Een bewijs voor ons mannelijke denken: niemand heeft ooit overwogen dat Pierre een vrouwtje kon zijn. Men opperde zelfs om er een tweede zeehond bij te zetten, en volgens iedereen moest dat een wijfje zijn.'
Commentaar overbodig, lijkt me.
Hoewel: 'ons' mannelijke denken? [R]

24 augustus 2006

Ik ben bezig met de voorjaarsschoonmaak, beetje laat, vooral omdat het die van 2004 is. Ik stuit op een papiertje van drie-en-half jaar geleden met aantekeningen voor de anarkakrant, deze krant, nog voordat ik aan een blog dacht. De meeste punten blijken al tot een stukje in dit blog te hebben geleid.
De rest komt, wacht, heb geduld. [W]

23 augustus 2006

Avond, nog zacht, geen zonnetje, weer fietsen.
Je ziet, althans ik meen het te zien, je ziet steeds vaker vrouwen zitten te vissen.
Achteruitgang bestaat. [W]

23 augustus 2006

Zacht weer, zonnetje, fietsen, lopen in het bos.
De bossen hiertelande maken een steeds oerwoudiger indruk met de omgevallen bomen die blijven liggen. Een kwart eeuw geleden werd alles meteen opgeruimd, propere nederlanders. Toen we in '83 in Lapland gingen lopen moesten we wennen aan de rotzooi, de chaos, de natuur dus. Het bosbeleid is in vrij korte tijd veranderd.
Vooruitgang bestaat. [W]

22 augustus 2006

De ekologische voetafdruk van allerlei landen wordt jaarlijks gepubliceerd in het living planet report. Ik was eens bij een lezing over de voetafdruk en toen vulde ieder daar even de quickscan in en toen bleek hoe hoog de voetafdruk toch nog was bij al die geïnteresseerden en toen ging er niet eens een golf van schaamte door het zaaltje. Met landen zal dat ook wel zo zijn, dat ze hun gebrek aan beschaving nauwelijks betreuren.
Ik treur daar echter over. [W]

22 augustus 2006

In dat stukje van gister uit een oud dagboek heb ik de spelling veranderd, effekt, logieser. Het is mallotig zoveel roomserdandepauzige opmerkingen je tegenwoordig krijgt als je anders spelt dan moet hoort dient gedaan te worden.
'Zijt gij daar weer met uw zever' zou Hugo Claus er misschien op antwoorden.
In de Wikipedia bleek ook een artikel over spelfouten te staan en daar heb ik maar een hoofdstukje aan toegevoegd om de roomserdandepauzigheid te doorbreken. [W]

21 augustus 2006

[dagboek 18 december 1988]
"Ik stel voor dat jullie nu vertrekken. Alle geld van de wereld kan je meenemen. Graag zelfs. Ga dan naar Mars of de Maan. Daar kan je de ozonlaag niet meer stukmaken. Daar kan een broeikaseffect juist erg van pas komen. Waarom willen jullie hier de boel verknollen? Niets logischer toch dan daarheen gaan waar de boel al is zoals je wilt dat die is? Veel plezier. En tot nooit. Maak je geen zorgen over ons, wij ruimen jullie rotzooi wel op. Dahag."
[W]

18 augustus 2006

Een foto, een straat, een drukke straat, centrumstraat, een oude foto, een halve eeuw oud, twee bestelwagens staan er, iedereen fietst, er is ruimte volop.
Niemand heeft een koptelefoon, niemand witte i-pod-oordopjes, niemand checkt sms-jes, niemand belt, daarom kijkt iedereen zo buitengewoon ongelukkig. [W]

16 augustus 2006

Bij Lemniscaat is een boek verschenen over de ekologische voetafdruk, of meer over Jan Juffermans die niet moe wordt de voetafdruk onder de aandacht te brengen, of dus toch meer over de voetafdruk zelf.
Het heet Ik en de wereld.
Er staan ook wat interviews met links en rechts in, en een verslag van een discussie met een studente tevens politica in de dop. Al hoop ik op een lege dop want wat een agressieve redeneersels van haar, en vrijwel alles drogreden. Het gaat goed met de emancipatie der vrouw. De slappe lach is al weer over. [W]

16 augustus 2006

En dan gaan ze wild met het vingertje wijzen: 'wijzen met het vingertje is niet goed!'
Op het schuldgevoel werken schijnt niet te werken maar het lijkt alsof velen menen dat je dus moet zeggen dat ze geen schuld hebben. En dat hebben ze wel en als je dat maar half suggereert komt er zo'n vingerige opmerking over niet met het vingertje. Ik krijg de slappe lach! [W]

15 augustus 2006

Die kinderen die worden geboren en die doen hun ogen open en die gaan rondkijken en die denken dat de wereld is zoals die is en ze doen daarin zoals er daarin gedaan wordt. En er hangt aan het bushokje een reclame, vlieg naar Turkije vanaf 19 euro, dat is minder dan met de trein van den Helder naar Sittard (mét korting nog wel), al is de richting hetzelfde. Er zal nog veel vuil water naar de zee stromen en er zal nog veel van de ozonlaag gesnoept worden en er zal nog veel smerige enzovoort voordat in zo'n kind dat het vliegen en de auto en het lawaai en de oliezucht gewoon vindt, dat daarin gedachtes over ekologie gaan zetelen. [W]

14 augustus 2006

Hoe kun je de lucht bezitten, hoe kun je het water bezitten, hoe kun je de grond bezitten? Allemaal alleen door je deze dingen toe te eigenen. Via macht, geld, geweld. Bijna alle grond is toegeëigend, over water wordt getwist en schone lucht wordt verkwist. De stilte wordt doorbroken, de rust verpest. Iemens eet wilde vruchten, zo uit de natuur. 'Wat?! Diefstal! Dat stuk natuur is van mij.' Een boerin gebruikt het geoogste graan om opnieuw te zaaien. 'Wat?! Diefstal! Ze moet haar zaden kopen bij mijn bedrijf.' Iemens loopt op straat zonder identiteitsbewijs. Iemens stapt over een hek. Iemens ademt vrij-uit. 'Wat?!' Ja, dat is leven. Vrij-uit ademen, gaan en staan waar je wilt. Gebruiken en delen, niets toe-eigenen. [R]

14 augustus 2006

Als er veel kapot gemaakt en veel wordt hersteld dan telt dat volgens de overheid als extra veel economische groei, want de kapotmakers brengen geld in het laadje en de herstellers ook. Daar spreekt geen groot gevoel voor logika uit maar dat dringt tot de betrokken overheidskoppen nog niet door. Er is een gedegen alternatief ontwikkeld en een petitie over anders ekonomisch rekenen kan je ondertekenen. Waarbij 'anders' staat voor netter, eerlijker, verstandiger, ekologischer, beschaafder.
Een simpeler manier om te laten zien hoe het er met het land voorstaat mag van mij ook nog, een thermometer voor de gezondheid van dit stukje aarde.
Als het jaar in jaar uit slecht gaat met ook de gewone vlinders, zoals de vlindergraadmeter laat zien, dan heb je het als beschaving erg slecht gedaan.
Als je op veel plekken in het land de Melkweg niet kunt zien, dat de melkweg vanwege lichthinder gestolen blijkt te zijn, dan heb je het als beschaving erg slecht gedaan.
Als er stiltegebieden naast snelwegen liggen, zoals bijvoorbeeld bij de Eemnesserpolder, dan heb je het als beschaving erg slecht gedaan.
Als je bij al te lawaaiige buren de politie kunt bellen, maar nergens heen als je geen buren hebt maar een snelweg die raast, dan heb je het als beschaving erg slecht gedaan.
En als je het als beschaving slecht doet ben je achterlijk en onbeschaafd en een paar simpele thermometers kunnen dat laten zien. [W]

12 augustus 2006

Wie vóór kapitalisme is geeft blijk van ongecijferdheid. [W]

11 augustus 2006

Net schreef ik over een bescheiden daling van de bevolking. Om de aarde niet te overvragen is een veel eenvoudiger oplossing om onbescheiden ekologisch te gaan leven, lekker voluit ekologisch geteeld eten kopen, onbescheiden groenten van het seizoen eten, onbescheiden altijd met de fiets. Eigenzinnige persoonlijkheden worden in plaats van niet-nadenkende wel-consumerende koopjesjagers. [W]

11 augustus 2006

De Volkskrant meldde gister dat afgelopen kwartaal voor het eerst de bevolking gekrompen is. Dat zal bekrompen reacties op gaan leveren in de trant van ai wat gaat dat kosten en ai wie moet de vergrijzing betalen. Ja wie z'n gat brandt moet op de blaren zitten, de bevolkingspyramide is onregelmatig, er is na de oorlog ongebreideld en als kippen zonder kop geneukt en men heeft die hobby lang volgehouden en de christenen en gristenen hebben zich met hand en tand tegen het voorbehoeden verzet terwijl men in die kringen ook verzot was op de paringsdaad en dan komen vanzelf de gebakken peren.
Gewoon van de peren genieten dat kan ook.
Zouden die 16335998 bewoners van dat gebied dat nederland heet allemaal een ekologische levensstijl hebben dan was er geen vuiltje aan de lucht.
Zouden ze dus op of onder het Eerlijke Aarde-Aandeel leven -- maar dat doen ze niet, het gemiddelde zit 2,6 keer te hoog en zo zou de bevolking met deze levensstijl moeten krimpen tot 6283076 om de aarde niet te overvragen.
Dat zal nog even duren maar afgelopen kwartaal is een eerste bescheiden stap gezet. [W]

10 augustus 2006

moeten onze concurrentiepositie bewaken huizenmarkt geliberaliseerd het openbaar vervoer wordt geprivatiseerd ziekteverzekeraars moeten concurreren de aandeelhouders tevredengesteld de winst gemaximaliseerd de belasting omlaag
opwekkingen tot velerlei soorten hebzucht
en gek dan is er de nederlandse mededingingsautoriteit en die verklaart dat bedrijf x monopolist is en bedrijf y wordt onderzocht en die is geen monopolist en x wel dus x moet gesplitst of krijgt een boete of weet ik wat
hebzucht in velerlei vormen is prachtig en wordt krachtig van overheidswege gestimuleerd maar als er dan eentje echt de lesjes geleerd en echt de lesjes toegepast heeft en monopolist wordt dan is het weer niet goed
gelukkig ziet die nma toe op eerlijke concurrentie -- vergetend zoals de hele overheid en de aandeelhouders en de beleggers en de banken en de pensioenfondsen en de rijken en de economen
DAT CONCURRENTIE NOOIT NIEMENDAL NERGENS EERLIJK IS [W]

9 augustus 2006

Bij de europese atletiekkampioenschappen bij het kogelslingeren -- bijzonder mooi nummer om te doen, als het lukt en alles is in balans is het, je zou het niet zeggen, net ballet -- vliegt de kogel weg met 27 meter per seconde, de camera volgt knap de vlucht tot het neerstorten van de kogel ruim 70 meter verderop en de tv-commentator is onder de indruk: 'mooi werk van de cameraman'.
Of vrouw! [W]

7 augustus 2006

Er is een dame en die beantwoordt in Trouw wekelijks vragen van lezeressen en lezers als die in het sociale leven even of langdurig niet meer weten 'hoe het hoort'. Ik lees het soms als ik zin heb om me te verbazen. Zo was er laatst een vraag over welke kleren bedoeld werden met de term 'stadstenue'. Ik hoop dat ik deze mij geheel vreemde term goed onthouden heb. De wanhopige mensen waren voor een feest of een receptie uitgenodigd en wisten nu niet wat ze aan konden of moesten! Stropdas wel of niet, plooirok en nijlonkousen of toch maar dat nieuwe broekpak? Een wit overhemd of toch maar veilig lichtblauw, en mag er een ruitje in? Hahaha! Het antwoord was dat het schone (!) en gestreken kleding moest zijn, geen avondjurken of smoking, maar ook geen spijkerbroeken, joggingbroeken, of andere vrijetijdskleding.
Met een schok (een lichte cultuur-shock) stelde ik vast dat ik NIETS in de kast heb liggen (hangen heb ik sowieso al niets) dat aan deze stadstenue-eisen voldoet. Alleen al door het feit dat ik nooit iets strijk. Wat al niet zou kunnen doordat ik strijkplank noch strijkbout bezit. Mijn T-sjirts zijn kapot of niet. Zijn van biologische katoen (heel belangrijk mevrouw de adviseuze!) of niet, tweedehands of niet. Mijn broeken zitten lekker, en naar recepties ga ik doorgaans niet.
Wat zou er gebeuren als ik een uitnodiging rond zou sturen met 'dressingcode: naturistisch'? Wat zou de brievenbeantwoordster van Trouw dan antwoorden op de vraag: 'Wat schrijft de etiquette voor? Moeten we aan dit verzoek tegemoet komen en zonder kleren op die receptie verschijnen, of kunnen we toch iets aan houden?'
Het enige verstandige antwoord op al dit soort vragen: trek aan wat je wilt, en besteedt je energie aan belangrijke zaken.
Dat ga ik nu ook snel weer doen. [R]

6 augustus 2006

Statistiek is moeilijk, velen zakken voor de tentamens en soms lijkt het dat die die slagen toch vaak ook zakken zijn. Vanwege geredeneer als dit, dat mannen grotere hersenen hebben dan vrouwen en dat dat statistisch significant is.
Dat is,
dat is het inderdaad en dat is belangwekkend maar niet heus, het zegt bijzonder weinig want als je de gauss-krommes (bell-curves) van hersengroottes van mannen en vrouwen bekijkt blijken die goeddeels te overlappen.
Geslacht,
geslacht is daarom een erg slechte voorspeller voor hersengrootte en hersengrootte een erg slechte voorspeller voor geslacht. Geslacht is alleen maar een goede voorspeller voor de curve als geheel.
Een bèta,
een bèta met gamma-gevoel zal bij het naar buiten brengen van gevonden statistisch significante zaken ook opmerken wat er aan spreiding en overlap in de gegevens zit omdat zonder dat je jezelf tot insignificant persoon reduceert.
Ik bedoel,
ik bedoel, je weet dat exacte dingen binnen de kortste keren als verdraaid en dus inexact verhaal door de samenleving gaan ('mannen zijn intelligenter dan vrouwen, is echt aangetoond hoor') en daar had je aan de bron iets aan kunnen doen.
Verschillen,
al die verschillen tussen mannen en vrouwen worden veelvuldig onderzocht maar aangezien er vrijwel nooit iets over overlap wordt opgemerkt is het meerendeels meestentijds insignificante prietpraat.
En dat dan statistisch significant, dat wel, dat scheelt. [W]

4 augustus 2006

niets, er is niets
er is niets aan de hand
niets is er aan de hand
aan de hand is er niets
afgezien dat dit gelogen is
[W]

3 augustus 2006

Artikel in het juninummer van Opzij over dochters en moeders en vooral over wat de dochters doen en meemaken als hun moeder sterft. 'Ieder doet dat op zijn eigen manier.'
'Zijn'.
Zucht.
In de 34e jaargang weet het feministich maandblad wanneer het langs de feministische maatlat wordt gelegd nog steeds geen tien te scoren. [W]

2 augustus 2006

Ook een litanie op de feminismediscussielijst vandaag:
bbc meldt 'women over 40 'hate' their bodies',
ravage meldt 'slank zijn als een den, anders tel je niet mee',
en dan eetstoornissen lijnen en jojoën.
Wat me stoort in dit soort kreten is de generalisatie want wie is die 'je' die niet meetelt, welke vrouwen 40+, hoeveel zijn het er, vooral hetero's? Wat me ook stoort is dat de oplossing allang bestaan heeft, de paarse tuinbroek die een statement was, wij doen niet mee, een groot statement en heel eenvoudig. [W]

2 augustus 2006

De vraag die me bezig houdt is of die vrouwen die die lage percentages laag houden gelijk hebben met zich verre te houden van die wereldjes vol mannen. Want ik was dit jaar bij een promotie, in de promotiecommissie een bekende nederlander, tikkeltje bekakt maar wat was die prof bot.
Niet met vreemde mannen meegaan zei mijn moeder vroeger en ik wist niet wat ze met vreemd bedoelde en nu weet ik het en nu weet ik dat er veel meer soorten vreemde mannen zijn waar je je beter niet mee in kunt laten. [W]

2 augustus 2006

het stapeltje kranten van de vakantie blijkt een litanie te bevatten:
vrouwen onder professoren in nederland, vijftien procent
vrouwen bij de wetenschappelijke tijdschriften in de wereld, negentien procent
vrouwen in de technische opleidingen in nederland, twintig procent
[W]

1 augustus 2006

Ik ben een mens. Ik voel me een mens. Ik weet niet hoe het voelt om een vleermuis te zijn. Maar ik meen te weten dat die beestjes lekker wat willen bewegen, lekker wat willen eten, een veilig plekje willen kunnen vinden om lekker te slapen. En dat wil ik ook allemaal. Dus is het misschien nog veel simpeler: ik ben een zoogdier, een dier, een levend wezen. Een bundeltje materie, dat graag gebundeld wil blijven, dat graag wil genieten van de mooie en fijne dingen in dit heelal.
Zo denk ik graag: aan wat overeenkomt. Het denken kan ook andersom. Je bent een mens, vrouw, zwart of wit, lesbisch of niet, gezond of ziek, aangepast of niet, knettergek of doodgewoon, zweefzwabberend of vastberaden, zieltogend of in volle bloei, oud of jong, ouderwets of hip, en ja hip is een ouderwets woord maar wat maakt het uit het gaat om het idee. Het idee van de identiteit.
De identiteit die er niet toe doet. Omdat het om inhoud hoort te gaan. Wat is belangrijk voor lesbische vrouwen? Hetzelfde als voor alle vrouwen. Hetzelfde als voor alle mensen. En misschien is dat ook wel hetzelfde als voor alle zoog- en andere dieren.
Zo leven dat ieder die dat wil naar hartelust kan genieten van de mooie en fijne dingen in dit heelal. [R]

1 augustus 2006

De dikke Van Dale heeft het bij 'beschaven' eerst over gladmaken met de schaaf en dan over 'tot geestelijke, maatschappelijke en zedelijke ontwikkeling en verfijning brengen', een mond vol grote woorden -- met zo volle mond is dat zelf wel beschaafd? Ik zou zeggen dat het gaat om ruwheden verwijderen, of het nu gaat om hout of metaal of sociaal.
Sociaal: dat de dikke en dunne vandalen hun lompheden maar afleren! [W]

1 augustus 2006

Gaat het bij de A van anarchisme en de F van feminisme niet allebei om de B van beschaving? [W]