ANARKAKRANT

[verre nazaat van de krant uit 1979-1981]

[naar lopende maand]


27 oktober 2006

Kwaliteitskrant: 'zij is cameraman'.
Zodra een beroep waarvan de naam op -vrouw, -esse, -in, -ster eindigt ook door mannen uitgeoefend wordt, wordt een nieuwe naam bedacht, vroedman, ik noem maar iets, google geeft volop hits. Maar andersom wordt er van uitgegaan dat vrouwen niet sputteren als ze timmerman of cameraman genoemd worden.
Daarom geen kwaliteitskrant. [W]

26 oktober 2006

Het is een geliefd tijdverdrijf van sommige mensen om te berekenen wat erger was, nazisme of communisme. Ze blijken beide ongeveer even slecht dus de strijd lijkt onbeslist, wat jammer toch. Maar vergeten wordt altijd om kapitalisme in de berekeningen mee te nemen. Gelukkig meldt NRC-Handelsblad van 16 oktober dat er dagelijks 28000 doden door honger zijn. Dat is tien miljoen per jaar, dat is honderd miljoen in een decennium en die kunnen allemaal op het conto van kapitalisme geschreven worden. En daar kunnen nazisme en communisme een puntje aan zuigen. Kapitalisme wint! Bravo! Stemt VVD, CDA, PvdA enzoverder! Hou de concurrentiepositie van Nederland overeind! Zorg dat tot in lengte van dagen de geldstroom van arm naar rijk in tact blijft! Steun het zwerfkapitaal! Kapitalisme wint! [W]

25 oktober 2006

Als vrouwen verteld wordt dat ze aangeboren niet goed zijn in wiskunde dan presteren ze slechter dan als verteld wordt dat docenten jongens en meisjes verschillend behandelen en dat dat de verschillen in wiskundeprestaties veroorzaakt. Zegt recent onderzoek. Zo was er vorig jaar eenzelfde soort onderzoek rond racisme, dat in Amerika de prestatieverschillen op intellectueel gebied tussen wit en zwart verdwijnen als iedereen vooraf dezelfde positieve aansporingen krijgt.
Ik zie nog een mooi onderzoek voor me. De regeerders, de captains of industry, de kapitalisten, de bankiers, de enzovoort vertellen dat hun altijd voorgehouden is dat ze hun ellebogen moeten gebruiken, maar dat ze veel talent hebben voor zachte zaken, dat zij de juiste personen zijn om de honger de wereld uit te helpen enzovoort.
Dat moet wel helpen, toch? Nu durven ze niet... [W]

24 oktober 2006

Het is dinsdag, vijftig jaar geleden was de 24e een woensdag, de ochtendkrant zal de Hongaarse opstand hebben gemeld die een dag eerder was uitgebroken, ik was zes, ik zat anderhalve maand op school, ik kon al wat lezen en ik las elke dag de krant, dat wil zeggen: spreidde het ding op de vloer, ik zat op mijn knieën, leunde op mijn ellebogen, keek de plaatjes en las wat koppen, langzaam neem ik aan, letter voor letter, de grotemensenwereld ging open.
Ik was lang voor mijn leeftijd, 1,23m was ik, dat is tweemaal de hoogte van een krantenpagina, we hadden elke dag 1, 2 of 3 kranten, dat weet ik niet meer, ik zag de foto's uit Hongarije en begreep het niet, vroeg mijn vader wat het was en merkte dat hij er omheen draaide, om me te beschermen zal wel, maar ik ervoer het als: de grotemensenwereld is niet pluis, dat is mis, dat kan toch niet.
En altijd als iets onrechtvaardig is denk ik het weer dat het niet pluis is dat het mis en dat het niet kan en dat er iets tegen gedaan moet worden. Dat is toen begonnen, vandaag exact vijftig jaar geleden, ik was zes. [W]

23 oktober 2006

'Bambi', de film van Walt Dysney, de film die mijn eerste bisocoopfilm was, heel eng vond ik het en toen ik de film vorig jaar voor het eerst weer zag, ja, eng nog steeds, de bosbrand, de jagers in de verte, de dreiging. Bambi vraagt wat die knallen zijn en zijn vader zegt slechts 'De Mens'.
En de mens vindt zichzelf o zo belangrijk, zo zelfs dat ekologie ervoor mag wijken. In het blad van Goede Waar en Co een test van cashewnoten, eko én gangbaar, en ze verzinnen een weging van alle factoren uit de test en dan wegen sociale dingen ineens zo veel dat de eko-noten niet zo hoog scoren. Natuurlijk, als het zo is dat er iets schort op sociaal gebied dan is dat ernstig, maar het lijkt vaak dat journalisten, blijkbaar ook bij Goede Waar, het maar wat leuk vinden om de zaken zó voor te stellen dat eko, ach eko, ach dat eko toch, maar eko.
En dat de mens o zo belangrijk.
Maar dan vergeet men dit.
Toen ik een jaar of twaalf was stonden we vaak bij een vlinderstruik, een buddleja, we telden hoeveel vlinders er tegelijk op de struik zaten, eentje erbij twee eraf weer drie erbij, tientallen. Als je nu een vlinderstruik ziet dan zit er vaak niets op, of een enkeling of een paar, maar een handvol is al veel. En de vlinders gaan nog steeds jaar in jaar uit achteruit. Dat betekent dat huidige twaalfjarigen niet veel zien, dat ze iets heel moois ontnomen is, dat ze niet snappen waarom dat een vlinderstruik heet.
En dat komt dus door niet-eko.
En dat ontneemt dus de mensen iets en als De Mens dan zo belangrijk is dan hoort genoegens stelen van de kinderen niet en de weging dient daarom heel anders te zijn, dat niet-eko altijd volstrekt waardeloos is en dat we daarna ook hard aan de slag moeten met andere dingen.
Wie De Mens van belang vindt vindt eko wel het minste. [W]

18 oktober 2006

Ik zie op de site van Goede Waar en Co een oproep om nieuwe leden aan te brengen: 'Geef een (h)eerlijk cadeau'. Eergister zag ik een vrachtauto rijden met daarop in koeienletters '(h)eerlijk Hollands vlees' en ik breek me al dagen het hoofd waar dat 'eerlijk' op slaat. De meeste dieren die later tot vlees worden gereduceerd krijgen volop veevoer dat uit bijvoorbeeld Brazilië komt en dat vlees kan dus niet eerlijk Hollands genoemd worden, de Nederlandse veeteelt gebruikt een flink deel van het land maar elders is voor veevoer nog een paar maal Nederland nodig zodat men daaro geen grond heeft om eigen voedsel op te telen, zo eerlijk is Holland dat het aan één Holland niet genoeg heeft, mijn en dijn, maar veel meer mijn dan dijn. Of het zou kunnen slaan op dat koeien zulke eerlijke beesten zijn, maar het zal je maar gebeuren dat je na een onnatuurlijk kort leven postuum eerlijk genoemd wordt, dat vind ik eerlijk gezegd wat wrang, dat zullen ze niet bedoelen. Nee ik denk dat het dit is, dat de vleesmakers eerlijk hun best hebben gedaan om de kalveren nooit daglicht te laten zien, dat ze eerlijk hun best hebben gedaan om de koeien doorlopende diarree te bezorgen, dat ze de kippen eerlijk de snavels hebben afgebrand en de varkens ontstaart, dat ze eerlijk hard werkend in het zweet huns aanschijns de kuikens in de versnipperaar hebben gekieperd. [W]

18 oktober 2006

Dat citaat van hiervlakonder komt uit het blad van Goede Waar en Co, voorheen de Alternatieve Konsumentenbond, met een K en dat kan natuurlijk niet meer hè. Ze doen allerlei goed werk maar waarom dat niet zonder geminkukel kan? [W]

15 oktober 2006

Citaat.
Ik ga niet altijd naar de natuurvoedingswinkel, maar koop wel de biologische appelmoes bij AH.
Einde citaat.

Dit citaat valt te vermeerderen met vele vele andere want het moet geen geitenwollensokken worden en niet met het wijzende vingertje en het moet een beetje leuk blijven en je kan niet alles.
En die citaten kunnen weer vermeerderd worden met vele vele andere want een vliegreisje moet kunnen hè en een autootje is wel handig hè en er zijn zoveel vertragingen met de trein tegenwoordig hè en je komt met de fiets zo bezweet op je werk hè.
En zo wordt het inderdaad geen geitenwollensokken maar wel overdonderend kleinburgerlijk benepen en het gidsland zakt in het moeras. Soms denk ik zelfs dat dit volk onderhand het meest muf mompelende minkukelvolkje van de wereld is. [W]

14 oktober 2006

En de procenten en de rendementen en de rente en de emolumenten (de regenten de krenten de venten) en het in de markt zetten en het producten uitzetten en het afzet creëren (het afzetten) en inkomsten genereren en de marges en de lasten en de lastenverlichting en de belangen en de baten en de omzet en de begroting en de balans (de disbalans) en de meerwaarde en meer waarde en procenten rendementen...

Accijns heffen op ambtenarentaal, op overstroeve woordenbrij, wat zou dat de staat een hoop opleveren... [W]

13 oktober 2006

Het Parool, afgelopen zaterdag, foto's van Nederland, van nu en van na een zeespiegelstijging van zes meter, illustraties bij een lezingentour van Al Gore over broeikas enzovoorts, de atmosfeer volproppen met troep, het evenwicht doorbreken en après nous le deluge zei in zijn eentje Lodewijk de veertiende en nu is alles gedemokratiseerd en zeggen miljoenen atomobilisten het na ons de zondvloed kan het schelen.
Het plaatje klopt niet want het Gooi staat onder water en stiekum vond ik het wel prettig toen ik klein was dat we in Hilversum West twintig meter hoog woonden, een eiland als alle dijken braken. Nu in Utrecht Noordoost nog geen meter boven de zeespiegel.
DAT WIL DAN ZEGGEN DE ZEESPIEGEL VAN HEDEN.
En de mensen van heden, waarvan de meesten broeikasgassen braken na ons de zondvloed kan het schelen maar heden nog niet. [W]

6 oktober 2006

NRC Handelsblad van afgelopen donderdag: commotie onder sommige Turken over het weren van een drietal Turken van de verkiezingslijsten van PvdA en CDA omdat dit drietal rond de Armeense kwestie niet van genocide wenst te spreken. Er komen direct wat andere kwesties in me op waarvan ik hoop dat ze aan alle kandidaatkamerleden worden voorgelegd. Ontkenning van de holocaust. Bagatellisering van de wandaden tijdens de politionele acties, of nee, het benoemen van die acties als politionele acties, waar het gewoon oorlogvoeren met soms genocidale en racistische trekjes was. Met dergelijke vragen kunnen misschien nóg wat kandidaten bij de verkieziengen worden afgevoerd.
In dezelfde krant een ingezonden brief over dat ene premier Balkenende de daadkracht van de VOC heeft geroemd en dat ie blijkbaar geen weet heeft van de daden van de VOC, zoals het uitmoorden van de bevolking van de Banda-eilanden.
Afvoeren van de kandidatenlijst, die B, er zit niets anders op. [W]

6 oktober 2006

Een donker steegje, een lege straat laat, een smal paadje, een dicht bos, een afgelegen fietspad, een weg door een bedrijventerrein.
De struikrovers mogen uitgestorven zijn maar 'ga nooit met vreemde mannen mee', zoals mijn moeder het vroeger zei en zoals nog steeds gezegd zal worden. Juist vanuit vrouwen wordt vaak gepleit voor veilige fietsroutes, alle struiken weg en alle lantaarnpalen aan.
Maar, ik heb gemengde gedachtes, de lichthinder waar ik het gister over had, het kappen en snoeien van nestgelegenheid voor vogeltjes, het aanharken van wat natuur had kunnen zijn. En bovendien: in het donker kunnen de engerds zich verschuilen, maar ze zien zelf ook niets, op de fiets die daar aankomt kan een oersterke bokser zitten. [W]

5 oktober 2006

Ieder weekend als het donker is en als er wolken zijn zie ik een vage witte vlek rondzwabberen, het is de straal van een skybeamer, in Bunnik wellicht, een speeltje voor lieden die graag veel ruimte in willen nemen en de wolken ook nog wel willen inpikken.
Er is een Platform Lichthinder en op 28 oktober komt er een 'nacht van de nacht' met door heel het land activiteiten. De eenvoudige activiteit 'licht uitdoen', mag ik hopen. [W]

5 oktober 2006

...een paar weken geleden, 21 september, had ik het over Google Earth en hoe op de satelietfoto van Utrecht te zien is wat de kleur van mijn dekbedovertrek is, maar die foto's met hoge resolutie zijn uit een vliegtuigje gemaakt, niet met de sateliet, dus dat valt weer mee, dat m'n bed niet uit de ruimte bespied wordt, al hoor ik een sateliet niet en een vliegtuig wel, valt dat tegen... [W]

2 oktober 2006

Gister draaide daar De Rode Jaren, over de Rode Jeugd en hun bommen, zo rond 1970. Het gekke is dat ik me geen van die bommen kan herinneren, geen berichten in de kranten, ik zat natuurlijk niet in die hoek van links, maar de wandaden van de Rote Armee Fraktion herinner ik me wel, berichten in de kranten. De film stemde niet vrolijk. Hoe vaak is het al gebeurd dat mensen uit terechte verontwaardiging overgaan tot daden waarover verontwaardiging ook op zijn plaats was geweest. Uit ongeduld en kortzichtigheid en domheid de zaak verprutsen, ook voor anderen, de anderen die de verontwaardiging niet combineren met machodaden. [W]

2 oktober 2006

Het Nederlands film festival is aan de gang. In een van de kleine bioscopen hangen grote foto's van beroemde filmers, een stuk of dertig, en daar zit maar één vrouw bij. Dit is te mal voor woorden. [W]