terug naar de boekenpagina
bestelgegevens, zie ook onderaan deze pagina

FILO EN SOFIETJE

door Rymke Wiersma, met tekeningen van Titi Zaadnoordijk

Filo zit op een rotspunt in de zee. De wolken lijken kamelen en het bootje in de verte lijkt zo klein dat het in zijn hand past. Hoe vrij is een vogel? Wat voelt een zeester? Waarom zien Filo's benen er onder water anders uit dan 'in het echt'? Of zijn ze onder water net zo 'echt'? Voor Filo is nadenken het leukste en belangrijkste dat er is.
Sofietje roeit en maakt vliegers. Samen filosoferen ze heel wat af. Lachen doen ze ook. En ze eten.
'Je smakt!' zegt Filo.
'Goed,' zegt Sofietje, 'als ik smak dan besta ik in elk geval!'


Dit boek is geschikt voor kinderen tussen acht en twaalf jaar, maar ook oudere en jongere mensen kunnen genieten van de belevenissen, de dagdromen en de gesprekken van Filo en Sofietje. De tekeningen van Titi Zaadnoordijk -- zoals altijd sprankelend eenvoudig en humoristisch -- geven de verhalen een extra dimensie.
Niet de antwoorden, maar de vragen, met daarop vele mogelijke antwoorden, daar draait het om in dit boek -- net als bij een andere uitgave van Atalanta, het Billetjes Bloot Spel, een vragenspel voor dezefde leeftijdsgroep, dat zowel thuis als in het basisonderwijs gebruikt wordt.
Rymke Wiersma: 'Op mijn vijftiende schreef ik een paar verhalen over twee kinderen, Filo en Sofietje. Ik was vast van plan er een boek van te gaan maken. De oude verhalen gingen helaas verloren, maar Filo en Sofietje bleven in mijn hoofd zitten -- en ik leerde ze steeds beter kennen. Het plan voor een boek met deze titel bleef bestaan, en met tussenpozen van vele jaren schreef ik nieuwe verhalen. Nu, meer dan veertig jaar later, zijn Filo en Sofietje dan toch eindelijk in een boek terecht gekomen.'

64 bladzijden, illustraties, 21x14 cm, € 12,50, januari 2011, ISBN 978 90 73034 52 5
[filosofie] [kinderen]

Uit een bespreking van NBD/Biblion: Verhalenbundel over de dagelijkse belevenissen van twee kinderen, die elk op een geheel eigen wijze in het leven staan. Filo doet niets liever dan nadenken en vragen stellen over het hoe en waarom van alles en iedereen om hem heen, terwijl Sofietje graag problemen oplost, dingen maakt en anderen helpt. Samen filosoferen zij over alles wat hen bezighoudt. Het verschil in hun karakter en de natuurlijke schrijfstijl van de auteur maken de gesprekken interessant en boeiend om te lezen. De talrijke vragen van Filo nodigen uit tot nadenken. Eenvoudige zwart-wittekeningen - die goed aansluiten bij de stijl en sfeer van de verhalen - vullen de tekst aan. Het boekje bestaat uit vijftien korte verhalen die zich bij de kust afspelen tijdens de zomer. Zij zijn geschreven in de tegenwoordige tijd. Volwassenen spelen geen enkele rol en worden ook niet genoemd. Ander filosofisch werk van de auteur is onder meer 'Het beste voor de aarde' (1989) en 'Stoïsche notities' (2007). Een bijzonder boekje voor een breed publiek. Eveneens geschikt voor scholen. Vanaf ca. 8 jaar. - S.E. van Zonneveld

Nog een recensie te lezen op http://omopterugtevallen.wordpress.com/2014/05/02/lets-read-filo-en-sofietje/Bestellen via de post, of via e-mail (vergeet je postadres niet te vermelden!). Betalen na ontvangst. Let op: genoemde prijs is exclusief verzendkosten. Ook te bestellen via de boekhandel.

ATALANTA
Simon Bolivarstraat 87, 3573 ZK, Utrecht
E-mail: atalanta (apenstaartje) at-A-lanta (punt) nl

naar de beginpagina van Atalanta