terug naar de boekenpagina
bestelgegevens, zie ook onderaan deze pagina

FEMINISME

We waren eerder feministisch dan anarchistisch. Eigenlijk hebben we over feminisme niet veel geschreven, het ligt zo enorm voor de hand dat seksisme de wereld uit moet, daarvoor heb je aan een paar regels toch al genoeg?

Onze boeken en brochures zijn geschreven voor volwassenen, jongeren en kinderen van verschillende leeftijden. Ze staan in chronologische volgorde, de nieuwste uitgave staat bovenaan. Onderaan staat de eerste uitgave uit 1983. Onze teksten verouderen niet snel, dus kijk zeker ook verder naar beneden! De vormgeving is meestal van Weia, ook zijn vrijwel alle boeken gezet uit ons eigen font, de 'Atalanta'.
Bij uitverkochte boeken is de tekst blauw.
Klik op [meer] of een plaatje van een omslag om naar een pagina te gaan met extra informatie, citaten, plaatjes en recensies. Je kunt ook op een van de [etiketten tussen vierkante haakjes] klikken om op een pagina van verwante boeken te komen. De verwantschap is soms sterk, soms minder.
Te verkrijgen via de boekhandel, of rechtstreeks bij ons.

BLAUW EN GEEL EN DONKERROOD

Roman, door Rymke Wiersma
Jim groeit op in het gezin van haar tante. Elke naam heeft voor haar een kleur, vioolspelen is haar passie. Wie haar vader is, is niet bekend en op vragen over het leven en de dood van haar vrijgevochten moeder krijgt ze geen antwoord. Na de zoveelste ruzie besluit ze van huis weg te lopen. Zo belandt ze als veertienjarige in een kraakpand, tussen activisten en wereldverbeteraars, in de stad waar ooit haar moeder woonde. Ze maakt er vriendinnen en vrienden, en gaandeweg ontdekt ze steeds meer sporen van het verleden van haar moeder. Een naam die daarbij telkens opduikt is Welmoed.
In deze roman worden verschillende verhaallijnen door elkaar gesponnen, over de eigenzinnige Jim en over haar moeder die actief was in de feministische jaren tachtig.

447 bladzijden, 21x14 cm, €19,50; augustus 2014, ISBN 978 90 73034 55 6
[meer] [literatuur] [feminisme] [anarchisme] [vegan]

VLEERMUIZEN?

door Rymke en Weia
Heruitgave van verhaal uit 'Potten Verhalen Gedichten' ter gelegenheid van ons en Atalanta's 25-jarig bestaan.

42 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; mei 2005, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]

FEMINISME? TISDAT? uit de Tisdat-reeks

door Atalanta
Sinds oeroude tijden zijn er vrouwen geweest die zich niet hebben geschikt in de rol die hun familie of de maatschappij voor hen bedacht had. Deze vrouwen moesten opboksen tegen allerlei seksistische vooroordelen, zoals het idee dat vrouwen minder belangrijke mensen zouden zijn dan mannen. Nog steeds zijn dit soort ideeën niet (geheel) verdwenen. Tijd voor een nieuwe golf!

16 bladzijden, 14x10 cm, juni 2003, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [feminisme] [jongeren]

DE TWEEDE GOLF VOORBIJ?

GESPREKKEN MET NEGENTIEN VROUWEN OVER HUN AKTIEVE JAREN IN DE VROUWENBEWEGING

door Tieneke en Rymke
Is de tweede feministische golf weggeëbd of is ze slechts van richting veranderd? Negentien vrouwen kijken in dit boek terug op hun actieve jaren in de vrouwenbeweging. Wat verstonden ze onder feminisme, en hoe denken ze er nu over? Hoe radicaal zijn ze nog? Is het geen tijd voor een derde golf? Het boek is interessant voor iedereen die zich afvraagt waarom radicale bewegingen zo vaak verwateren.

200 bladzijden, 21x15 cm, UITVERKOCHT (misschien nog te leen in bibliotheken); 1992, ISBN 90 73034 10 8
[meer] [feminisme]

DE KINDEREN VAN DE HEKSEN

door Rymke Wiersma
Xantra begrijpt niet waarom de meeste mensen zoveel bezig zijn met uiterlijk. Ze besluit een boek te schrijven over heksen. Evenals de heksen in haar verhalen maakt Xantra een ontwikkeling door; haar ideeën over uiterlijk worden steeds duidelijker. Hika, een zeer eigenzinnige vrouw, is daarbij erg belangrijk. Voor iedereen vanaf ongeveer 12 jaar.

170 bladzijden, 14x11 cm, € 3,00; 1992, ISBN 90 73034 08 6
[meer] [feminisme] [jongeren] [vegan]

HOE KOMEN KRINGEN IN HET WATER

AARDIGE FILOSOFIE

door Weia Reinboud
Op veel gebieden hadden we min of meer ongebruikelijke ideeën en in 1983 wilden we 'alles' goed opschrijven. Dat is nogal uit de hand gelopen. Na zes jaar kwam er dit boek, waarin we beweren we dat je bij het verbeteren van de wereld niet om allerlei filosofische vragen heen kunt. Nog steeds een leuk geschreven boek over 'alles' en hoe de wereld te veranderen.

308 bladzijden, 20x14 cm, € 5,00, nog enkele exemplaren beschikbaar; 1989, ISBN 90 73034 02 7
[meer] [filosofie] [anarchisme] [feminisme] [jongeren]

SAPPHO

MOOI GESCHREVEN

door Weia
Zestig vertaalde regels van Sappho, dichteres op Lesbos rond zeshonderd voor nul. Gekalligrafeerd, zowel de Griekse als de vertaalde tekst.

42 bladzijden, 22x17 cm, UITVERKOCHT; 1987, ISBN 90 90018 13 1
[meer] [feminisme] [literatuur]

HONDJE

OF: DE REISVERHALEN VAN ZOA EN WELMOED

door Rymke
Hondje staat voor het raam. Haar staart hangt tussen haar benen. Denk jij soms dat het leuk is om een hond te zijn? Ik denk van niet.
Zo begint het boekje Hondje. 'Van schaterlach tot ergernis' zei ooit iemand erover. Twee vriendinnen (de een woont met een kat, de ander met een hond) houden van elkaar maar bekritiseren elkaar niet minder. Het boek houdt het midden tussen een verhaal en een serie columns. Over huisdierenbezit, feminisme en nog veel meer.

162 bladzijden, 14x10 cm, UITVERKOCHT; 1986 (1e versie 1984), ISBN 90 9400309 0
[meer] [feminisme] [anarchisme] [literatuur] [vegan]

POTTEN VERHALEN GEDICHTEN

door Rymke, Weia, Tieneke en anderen
Een met een groep radicale anarkafeministes gemaakt boek, waarvan er uiteindelijk negen een of meer teksten hebben bijgedragen.

144 bladzijden, 21x15 cm, UITVERKOCHT; mei 1984, geen ISBN
[meer] [anarchisme] [feminisme] [literatuur]

IKTÓMA

door Carla Maier
'Een europese vrouw trekt door het wilde westen. Ze ontmoet een Indiaanse vrouw, en samen met haar trekt ze verder door de indrukwekkende natuur.' Dat staat op de achterkant, binnenin staat dat de tekst uit 1896 dateert en is vertaald door Angela I.E. Wester. Wat doe je als je zin hebt in een feministische versie van een Karl May-boek? Zelf maken! Het boek is in twee weken geschreven, met tussendoor een vakantie in Lapland. Een Karl Maykenner dacht dat het echt was, maar draai de initialen van de vertaalster om...

110 bladzijden, 17x12 cm, UITVERKOCHT; 1983, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]

DE KALUDONIESE JACHT

EEN GRIEKSE VERTELLING ONTDAAN VAN PATRIARCHALE VERZINSELS

door Weia
Gekalligrafeerd verhaaltje over de mythische Atalanta, maar de Griekse sagen zijn hier en daar een tikje veranderd. Zoals het echt was...?

16 bladzijden, 12x11 cm, UITVERKOCHT; 1983, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]

HET BOS VAN DE KONIJNINNETJES

door Weia
Gekalligrafeerd verhaaltje over konijninnetjes die opstaan tegen de jacht.

24 bladzijden, 10x12 cm, UITVERKOCHT; 1983, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]


OOK VIA ATALANTA:

DE AS

Rymke zit in de redactie van anarchistisch tijdschrift de AS en de opmaak verzorgen wij. Nummer 145 is een themanummer over Atalanta (2007). Geschikt als kennismaking met de filosofie, de geschiedenis en de manier van leven in en rond Atalanta. Klik verder voor dit en voor andere nummers van dit tijdschrift waaraan we substantieel hebben bijgedragen.

60 bladzijden, 21x15 cm, € 2,00; 2007, geen ISSN of ISBN
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [feminisme] [vegan] [milieu]De uitgaven van ATALANTA (vaak zelf vervaardigd, altijd op milieupapier) zijn te bestellen via de post (schrijf ons een briefje met je bestelling, vinden we altijd leuk, en we sturen het zo snel mogelijk met de rekening), of via e-mail (vergeet je postadres niet te vermelden!). Let op: alle prijzen zijn exclusief verzendkosten. Betalen kan na ontvangst van wat je besteld hebt; graag met vermelding van het factuurnummer.

ATALANTA
Simon Bolivarstraat 87, 3573 ZK, Utrecht
E-mail: atalanta (apenstaartje) at-A-lanta (punt) nl

naar de beginpagina van Atalanta