terug naar de beginpagina
bestelgegevens, zie ook onderaan deze pagina

VEGANISME

We hebben er (nog) geen dik boek over geschreven, zo logisch voelt deze keuze voor ons. Vrijheid is niet alleen voor mensen belangrijk, maar ook voor de de andere dieren. De veeteelt blijkt ook nog een heel grote bijdrage te leveren aan klimaatverandering.

Onze boeken en brochures zijn geschreven voor volwassenen, jongeren en kinderen van verschillende leeftijden. Ze staan in chronologische volgorde, de nieuwste uitgave staat bovenaan. Onderaan staat de eerste uitgave uit 1983. Onze teksten verouderen niet snel, dus kijk zeker ook verder naar beneden! De vormgeving is meestal van Weia, ook zijn vrijwel alle boeken gezet uit ons eigen font, de 'Atalanta'.
Bij uitverkochte boeken is de tekst blauw.
Klik op [meer] of een plaatje van een omslag om naar een pagina te gaan met extra informatie, citaten, plaatjes en recensies. Je kunt ook op een van de [etiketten tussen vierkante haakjes] klikken om op een pagina van verwante boeken te komen. De verwantschap is soms sterk, soms minder.
Te verkrijgen via de boekhandel, of rechtstreeks bij ons.

HET BESTE VOOR DE AARDE

HET MOIELIJKSTE KINDERBOEK VAN ALTIJD

door Rymke Wiersma
Hoe krijgen we het voor elkaar dat het wat gezelliger wordt op deze aarde? Gezelliger voor alle mensen, voor alle dieren en ook fijner voor alle planten? In je eentje oplossingen verzinnen is niet eens zo moeilijk. Maar is het mogelijk dat alle mensen met elkaar gaan praten? En is het mogelijk dat iedereen het beste voor de aarde gaat willen? Als je over die dingen begint na te denken kom je onderweg een hoop puzzels tegen. Moeilijke puzzels. Puzzels die je meestal niet tegenkomt in boeken voor kinderen. Maar waarom eigenlijk niet? Kinderen zijn dol op speurtochten. Dit boek is het begin van een speurtocht naar het beste voor de aarde. Voor kinderen van rond de tien tot rond de honderdtien.190 bladzijden, 20x14 cm, € 15,00; 2016, ISBN 90 73034 56 3
[meer] [filosofie] [anarchisme] [kinderen] [jongeren] [vegan]

BLAUW EN GEEL EN DONKERROOD

Roman, door Rymke Wiersma
Jim groeit op in het gezin van haar tante. Elke naam heeft voor haar een kleur, vioolspelen is haar passie. Wie haar vader is, is niet bekend en op vragen over het leven en de dood van haar vrijgevochten moeder krijgt ze geen antwoord. Na de zoveelste ruzie besluit ze van huis weg te lopen. Zo belandt ze als veertienjarige in een kraakpand, tussen activisten en wereldverbeteraars, in de stad waar ooit haar moeder woonde. Ze maakt er vriendinnen en vrienden, en gaandeweg ontdekt ze steeds meer sporen van het verleden van haar moeder. Een naam die daarbij telkens opduikt is Welmoed.
In deze roman worden verschillende verhaallijnen door elkaar gesponnen, over de eigenzinnige Jim en over haar moeder die actief was in de feministische jaren tachtig.

447 bladzijden, 21x14 cm, €19,50; augustus 2014, ISBN 978 90 73034 55 6
[meer] [literatuur] [feminisme] [anarchisme] [vegan]

PORTRETTEN VAN VEGANISTEN

door Peter (P'tje) Lanser
Elf geëngageerde veganisten vertellen waarom ze veganist werden en hoe ze hun veganisme in de praktijk brengen. Voor elk van hen zijn er raakvlakken met andere belangrijke onderwerpen. (Dit boek is in zekere zin een vervolg op het reeds lang uitverkochte boek 'Alle dieren vrij!' uit 1993.)

52 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 2006, ISBN 90 73034 43 4
[meer] [vegan]

EN DE KOE ZEI BOE

tekst Rymke Wiersma, illustraties Peter Franssen
De koe loeit en loeit. Haar uier zit vol met melk. Iemand moet de melk opdrinken. Maar wie? De muis, de haas, die twee dorstige kinderen... Of...?
Een onschuldig verhaaltje met echter een voor veel volwassenen enigszins ongemakkelijke waarheid.
Een waarheid... als een koe...

40 bladzijden, full-colour, 14x14 cm, € 5,00; 2007, ISBN 978 90 73034 38 9
[meer] [kinderen] [vegan]

GROOT VERLANGLIJSTJE VAN DE AARDE

door Rymke Wiersma
Hints, stellingen, vragen omtrent ons doen en laten op deze planeet, bestemd voor kritische consumensen en andere zotten - van aarde tot en met zon. Praktisch eco-filosofisch woordenboekje.

100 bladzijden, 21x13 cm, € 5,00; 2003 (1e versie 1995), ISBN 90 73034 37 X
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [vegan] [milieu]

VEGANISME? TISDAT?

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Iedereen maakt keuzes. Er is geen mens die alles eet, zelfs niet 'alles-wat-lekker-is'. Veganisme is het streven te leven zonder dieren te doden, op te sluiten of anderszins lastig te vallen, of op welke manier dan ook daaraan mee te werken.

16 bladzijden, 14x10 cm, oktober 2002, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [jongeren] [vegan]

DE STAART VAN HET VARKEN

door Atalanta
Over veganisme, oftewel over leven zonder dieren te doden, op te sluiten of anderszins lastig te vallen.

35 bladzijden, 21x14 cm, UITVERKOCHT; 1998, ISBN 90 73034 27 2
[meer] [vegan]

HET PAARD DAT GEEN ZIN HAD

Gedicht met tekeningen.

drieslagvouw 10x10 cm, € 1,00; 1995 (tekst 1983), geen ISBN
[meer] [literatuur] [vegan]

ALLE DIEREN VRIJ!

ZESENTWINTIG MENSEN OVER VEGANISME, HUISDIEREN, BIOLOGIES ETEN, ANARCHISME, DIERENSTRIJD, GEWELD EN GEWELDLOOSHEID

samengesteld door P'tje Lanser en Rymke Wiersma
Interviews en artikelen.

200 bladzijden, 21x15 cm, UITVERKOCHT (misschien nog te leen in bibliotheken); 1992, ISBN 90 73034 11 6
[meer] [vegan] [anarchisme] [milieu]

DE KINDEREN VAN DE HEKSEN

door Rymke Wiersma
Xantra begrijpt niet waarom de meeste mensen zoveel bezig zijn met uiterlijk. Ze besluit een boek te schrijven over heksen. Evenals de heksen in haar verhalen maakt Xantra een ontwikkeling door; haar ideeën over uiterlijk worden steeds duidelijker. Hika, een zeer eigenzinnige vrouw, is daarbij erg belangrijk. Voor iedereen vanaf ongeveer 12 jaar.

170 bladzijden, 14x11 cm, € 3,00; 1992, ISBN 90 73034 08 6
[meer] [feminisme] [jongeren] [vegan]

DE VISSEN VAN DE RANONKELSLOOT

door Tieneke en Rymke
Onder water leeft er meer dan je denkt. Met de hand geschreven verhaal over wat er gebeurde toen de vissen het gehengel meer dan zat waren. Met kleine tekeningen.

40 bladzijden, 16x14 cm, € 3,00; 1991, ISBN 978 90 73034 06 8
[meer] [literatuur] [vegan]

AKIGOLOKÉ

door Michèl
Over een plan voor een hyperecologisch, anarchistisch dorpje ergens in Nederland. Het dorpje is er nooit gekomen, ook niet iets soortgelijks. De brochure is uitverkocht, maar de tekst is digitaal beschikbaar. Er is ook een artikel over Akigoloké en een leuk interview.

38 bladzijden, 21x14 cm, UITVERKOCHT; mei 1991, geen ISBN
Deze tekst is alleen digitaal te lezen.
[meer] [anarchisme] [vegan] [milieu]

HONDERDUIT HONDERD-HONDERD ETEN

ALLES OVER VRANTEN

door De Citroenvlinder
Een boekje met veganistisch-biologische kooktips: 'als je ziet dat voedsel de grootste berg is van wat op een dag een huis binnenkomt, dan weet je dat veranderen van eetgewoontes zoden aan de dijk kan zetten.' Het zijn onze favoriete recepten. Omdat er geen maten en gewichten vermeld worden is het alleen geschikt voor mensen die koken 'met het puntje van de tong'.

51 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 1990, ISBN 90 73034 03 5
[meer] [vegan]

HET BESTE VOOR DE AARDE

HET MOEILIJKSTE KINDERBOEK VAN ALTIJD

door Rymke Wiersma
Grote mensen doen vaak net of ze alles zeker weten, maar bestaat er wel zoiets als 'waarheid'? Deze en andere moeilijke vragen komen in dit boek aan bod. 'Wat is materie?', 'ligt de toekomst al vast?' en 'bestaan er goede en slechte mensen?' Een filosofisch kinderboek dus. Maar niet los van het dagelijks leven: 'wie lust er billen?', 'is geld nodig?', 'ben jij een meisje of een jongetje?' Een kinderboek, voor kinderen en andere mensen die een boek met veel lettertjes en veel vraagtekens niet uit de weg willen gaan. Met tekeningen van de auteurs.

Er wordt aan een herziene versie gewerkt!

240 bladzijden, 20x14 cm, UITVERKOCHT; 1989, ISBN 90 73034 01 9
[meer] [filosofie] [anarchisme] [kinderen] [jongeren] [vegan]

HONDJE

OF: DE REISVERHALEN VAN ZOA EN WELMOED

door Rymke
Hondje staat voor het raam. Haar staart hangt tussen haar benen. Denk jij soms dat het leuk is om een hond te zijn? Ik denk van niet.
Zo begint het boekje Hondje. 'Van schaterlach tot ergernis' zei ooit iemand erover. Twee vriendinnen (de een woont met een kat, de ander met een hond) houden van elkaar maar bekritiseren elkaar niet minder. Het boek houdt het midden tussen een verhaal en een serie columns. Over huisdierenbezit, feminisme en nog veel meer.

162 bladzijden, 14x10 cm, UITVERKOCHT; 1986 (1e versie 1984), ISBN 90 9400309 0
[meer] [feminisme] [anarchisme] [literatuur] [vegan]


OOK VIA ATALANTA:

DE AS

Rymke zit in de redactie van anarchistisch tijdschrift de AS en de opmaak verzorgen wij. Nummer 145 is een themanummer over Atalanta (2007). Geschikt als kennismaking met de filosofie, de geschiedenis en de manier van leven in en rond Atalanta. Klik verder voor dit en voor andere nummers van dit tijdschrift waaraan we substantieel hebben bijgedragen.

60 bladzijden, 21x15 cm, € 2,00; 2007, geen ISSN of ISBN
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [feminisme] [vegan] [milieu]

VITAMINE B12

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR VEGANISTEN

door Michèl Post, uitgave van Den Giraffe
Samenvatting van een literatuurstudie over B12. Veel meer informatie over B12 vind je hier.

16 bladzijden, 21x14 cm, € 1,50; 1993, geen ISBN
[meer] [vegan]De uitgaven van ATALANTA (vaak zelf vervaardigd, altijd op milieupapier) zijn te bestellen via de post (schrijf ons een briefje met je bestelling, vinden we altijd leuk, en we sturen het zo snel mogelijk met de rekening), of via e-mail (vergeet je postadres niet te vermelden!). Let op: alle prijzen zijn exclusief verzendkosten. Betalen kan na ontvangst van wat je besteld hebt; graag met vermelding van het factuurnummer.

ATALANTA
Simon Bolivarstraat 87, 3573 ZK, Utrecht
E-mail: atalanta (apenstaartje) at-A-lanta (punt) nl

naar de beginpagina van Atalanta