STOIES DAGBOEK

Rjims Blog

[naar lopende maand]


29 september 2006

'Alles is zoals het is.' 'Het had niet anders gekund.' 'Ik kon niet anders.' Dat klopt. Tegelijk is het zo dat alles anders kan worden, beter kan worden (ook slechter maar dat is niet waar ik heen wil). 'Ik kàn niet anders' klopt dus niet. De toekomst wordt gemaakt uit het verleden en het heden, en nu, nu, nu kunnen we nieuwe kennis opdoen, nieuwe inzichten verwerven, en daarmee het heden veranderen.

20 september 2006

Wat helpt? Zeggen: je hebt het toch goed. Zeggen: achteraf gezien zou je precies hetzelfde gedaan hebben zonder al die zorgen. Nee je zou meer gedaan hebben. Misschien zijn al die zorgen kleinzerig. In elk geval: ze leiden je af van het doen van allerlei nuttige leuke en interessante dingen.
Zeggen: geef die strijd tegen het verstrijken van de tijd toch op. Die win je toch nooit.

16 september 2006

De hedonisten en de stoïcijnen, bij beide stromingen gaat het om goed leven. Bij de eersten om goed leven, bij de anderen om goed te leven. Bij de eersten om het goed te hebben bij de anderen om goed te zijn, want dat is volgens hen het beste dat je kunt hebben.

8 september 2006

Maar je kon de slaap niet vatten en stapte uit bed. Je at wat en je dronk wat en de zon scheen over de wereld. Over de ellendige wereld -- en je stapte naar buiten en de zon verwarmde je koude klamme handen en toen pas waren er weer die stoïcijnen met hun wijze opmerkingen. In de trant van: laat je geluk nooit afhangen van de omstandigheden, maar handel zelf, denk zelf.
Maar... had je dat nu niet kunnen bedenken vóórdat de zon doorbrak?

8 september 2006

De wereld was huiveringwekkend, maar het bleek een droom een nachtmerrie, maar toen je wakker werd en de gordijnen opende was de echte wereld nog erger. Je trok ze snel weer dicht en kroop diep weg onder de dekens. Een droomloze slaap was het beste voor vandaag. Vandaag zwegen de stoïcijnen.