VARIATIE BIJ LIBELLEN


Kleuren van libellen

Wie met het waarnemen van libellen begint, denkt dat het net zo werkt als bij vogels en vlinders: je kijkt in de gids naar de meest gelijkende kleuren en dan heb je al bijna de naam van de libel gevonden. Maar zo is het niet. Bij alle libellen zijn er kleurverschillen tussen jonge en oude dieren, en die verschillen kunnen fors zijn. Ook is er soms veel variatie qua tekening. Als handreiking aan beginners worden op deze site van een paar lastige soorten veel foto's getoond, waarin de volle variatie naar voren komt. Beginners én niet-beginners worden uitgenodigd om nog meer varianten te fotograferen!

Harde en zachte kenmerken

Het zou leuk zijn om elke foto van een libel op naam te kunnen brengen, maar dan is het soms nodig dat heel kleine details er goed op staan. De hardste kenmerken voor een bepaalde soort zijn namelijk de geslachtsdelen van mannetjes en vrouwtjes en de adering van de vleugels. Gelukkig kan je ook een heel eind komen met de tekening van de libel, dat wil zeggen de donkere figuren op borststuk en achterlijf. Omdat daar soms nogal wat variatie in zit zou je dit de half-harde kenmerken kunnen noemen. De kleur van de lichte delen geeft heel vaak wel een indicatie in welke hoek je het moet zoeken, maar toch zijn de kleurkenmerken zacht. Gevorderden zullen wel weten dat een mannetje van de bruine korenbout eerst oranje is en later lichtblauw en eigenlijk nooit bruin...

Alles op deze site berust op het werk van zeer velen. Ook de foto's komen 'overal' vandaan, maar heel veel komt uit het ontzaglijke foto-archief van waarneming.nl. Ik heb alle foto's krap uitgesneden en geschaald om ze zo vergelijkbaar mogelijk te maken. Dank aan alle fotografen! Ik heb van de meesten toestemming om de foto's hier te gebruiken, maar soms ben vergeten te noteren hoe ik aan de foto kwam. (Laat het me maar weten, dan komt een naamsvermelding in orde.)

Lastige soorten

'Alle' kleurvormen van het lantaarntje (Ischnura elegans).

Vergelijking van alle leeftijden en variatie van de bruinrode en steenrode heidelibel (Sympetrum striolatum en Sympetrum vulgatum).

Voorlopige pagina over de zuidelijke en steenrode heidelibel (Sympetrum meridionale en Sympetrum vulgatum).

Vrouwtjes van witsnuitlibellen (Leucorrhinia). Voorlopig alleen de noordse en de gevlekte (L. rubicunda en L. pectoralis).


FOTOGRAFEN:
AvH = André van Hengstum
AdO = Andre den Ouden
BvL = Bjorn van Lieshout
CR = Cora en Ruud FG = Floris Grotenhuis
GS = GardenSafari
GvV = Gea van Veen
HA = Harm Alberts
HK = Huib Koel (Thijsse's Hof)
JA = Jan Albers
JH = Jo Hermans
JPO = Jan Piet Oudwater
JS = Jordi Strijdhorst
JvR = John van Roosmalen
MB = Marian en Bert Jagers
ML = Martin Leijen
MP = Marijn Prins
PC = Paul Cools
PL = Peter Los
RA = Rob Abraham
SW = Shar Wegh
TdB = Tim de Boer
TdG = Tieneke de Groot
TM = Theo Muusse
WB = Wim Bakker
WR = Weia ReinboudWeia Reinboud (mail: weia [apenstaartje] at-a-lanta [puntje] nl)
(Zie ook mijn indexpagina, als die nog niet open is.)