MOTMUGGEN

Familie PSYCHODIDAEWat zijn motmuggen?Motmuggen zijn heel kleine mugjes, bij de grootste soort is de vleugel net 4 mm lang. Ze heten "mug" maar ze steken niet! Ze houden hun vleugels gespreid of als een dakje boven het lijf gevouwen. Ze houden van wat wij afval zouden noemen, van slib in rioolputten tot rottend hout. In zwanehalzen van gootstenen en wc-fonteintjes, gft-bakken enzovoort zit ook wel eens lekker spul voor de motmuggen en zo vind je ze ook in en om het huis. Ik heb bij ons intussen al 10 soorten gefotografeerd. Veel soorten zijn grijs, maar er zijn ook wsoorten met bontgekluerde vleugels.

Fotograferen

Dankzij de huidige fototechniek kun je deze kleine beestjes best goed bekijken. Met iedere macrolens die 1:1 kan afbeelden kun je heel wat aan motmugjes zien. Het is aan te raden om met de hand scherp te stellen, de lens altijd op 1:1 te zetten en door zelf naar voren of achteren te bewegen scherp te stellen. Bij dit kleine grut heb je altijd veel mislukte foto's..., maar lukt het, dan zie je dingen die met het blote oog volstrekt onzichtbaar zijn. Zonder flitsen kan het eigenlijk niet, je wilt namelijk ook nog wel enige scherptediepte, dus moet je de lens op f/11 of daaromtrent zetten. Ik gebruik de ingebouwde flits, maar losse flitsertjes zijn eigenlijk beter. Wil je nog meer details, dan kun je denken aan tussenringen of een teleconverter. Alleen Canon heeft een lens die uit zichzelf tot 5x ware grootte gaat.
Als je met de hand scherp stelt en de lens altijd op dezelfde afstand gebruikt, dan kun je aan de foto metingen doen. Fotografeer met precies die instelling een meetlatje en tel in een fotobewerkingsprogramma hoeveel pixels van je foto in een millimeter gaan. Bij mij is dat 210 pixels bij 1:1, dat wil zeggen dat ik details van pakweg 1/210e mm kan zien.

Determineren

De wetenschappelijke manier van kleine beestjes bestuderen is ze te doden en onder de mikroskoop zo nodig uit elkaar te pulken. Ik doe dat niet. Ik heb een tabel gemaakt voor hoe ver je met determinatie vanaf gelukte foto's kunt komen, dus zonder de beestjes te storen. Dat levert soms een soortnaam op, soms een geslachtsnaam, soms slechts de onderfamilienaam. Het levert altijd veel plezier op!

Download tabel. (pdf 1.8 megabyte)
Of plak dit in je browser:
http://www.at-a-lanta.nl/weia/files/motmuggentabel.pdf

Weia Reinboud (weia (at-symbol) xmsnet (dot) nl)br />

Meer over mijn hobby's en andere bezigheden.