terug naar de beginpagina
bestelgegevens, zie ook onderaan deze pagina

FILOSOFIE

Filosofie voor kinderen, jongeren, hoogbejaarden en alles ertussenin. Omdat filosofie zo'n ruim begrip is: onze specialiteiten zijn kennistheoretisch scepticisme en stoïcisme plus alle no-nonsense filosofie die van pas komt bij het mooier maken van de wereld. Zie ook onze spelletjes!

Onze boeken en brochures zijn geschreven voor volwassenen, jongeren en kinderen van verschillende leeftijden. Ze staan in chronologische volgorde, de nieuwste uitgave staat bovenaan. Onderaan staat de eerste uitgave uit 1983. Onze teksten verouderen niet snel, dus kijk zeker ook verder naar beneden! De vormgeving is meestal van Weia, ook zijn vrijwel alle boeken gezet uit ons eigen font, de 'Atalanta'.
Bij uitverkochte boeken is de tekst blauw.
Klik op [meer] of een plaatje van een omslag om naar een pagina te gaan met extra informatie, citaten, plaatjes en recensies. Je kunt ook op een van de [etiketten tussen vierkante haakjes] klikken om op een pagina van verwante boeken te komen. De verwantschap is soms sterk, soms minder.
Te verkrijgen via de boekhandel, of rechtstreeks bij ons.

HET BESTE VOOR DE AARDE

HET MOIELIJKSTE KINDERBOEK VAN ALTIJD

door Rymke Wiersma
Hoe krijgen we het voor elkaar dat het wat gezelliger wordt op deze aarde? Gezelliger voor alle mensen, voor alle dieren en ook fijner voor alle planten? In je eentje oplossingen verzinnen is niet eens zo moeilijk. Maar is het mogelijk dat alle mensen met elkaar gaan praten? En is het mogelijk dat iedereen het beste voor de aarde gaat willen? Als je over die dingen begint na te denken kom je onderweg een hoop puzzels tegen. Moeilijke puzzels. Puzzels die je meestal niet tegenkomt in boeken voor kinderen. Maar waarom eigenlijk niet? Kinderen zijn dol op speurtochten. Dit boek is het begin van een speurtocht naar het beste voor de aarde. Voor kinderen van rond de tien tot rond de honderdtien.190 bladzijden, 20x14 cm, € 15,00; 2016, ISBN 90 73034 56 3
[meer] [filosofie] [anarchisme] [kinderen] [jongeren] [vegan]

STOIC NOTES

THE STOIS AND OTHER CLASSICAL PHILOSOPHERS AS A SOURCE OF INSPIRATION FOR HAPPINESS AND A BETTER WORLD

by Rymke Wiersma
translation of 'Stoische notities' (2008) by Stuart Field
A stoic attitude to life is primarily an active attitude, with the aim of 'living well'. The Stoics were far ahead of their time with their ideas about equality between people, cosmopolitanism etcetera. These and other ideas from Stoic ethics are both challenging and supportive, not only for striving for personal happiness but also for improving the world, in other words improving relationships between people.
Not just the Stoics, but also the Cynics and the Sceptics were a source of information for the notes in this book.

It is too expensive to print the book in small numbers, so we only have free digital versions:
book as pdf
book in spreads as pdf
epub without our design
212 pages; 2014, no ISBN
[more] [philosophy] [anarchism]

WHICH FREEDOM

AN ESSAY ABOUT FREEDOM AND CIVILISATION

by Weia Reinboud
translation of 'Welke vrijheid' (2010) by Stuart Field
Freedom or liberty often gets put on a pedestal, but one type of freedom is different from another. Within the spectrum of all possible types of freedom, a distinction can be made between freedoms which affect society for better or worse. Or in other words, freedoms which are more or less civilised. This essay talks about the different types of freedom, the relationship between individuals and society, scarcity and money, hunger and capital, misery and its causes, punishments and rules, rich and poor.

We have had hard copies, but it is too expensive to print them in small numbers, so now we only have free digital versions:
book as pdf
book in spreads as pdf
96 pages, €5,00; 2012, ISBN 978 90 73034 53 2
[more] [philosophy] [economics] [anarchism]

HET KAPITAAL ALS VERSLAVING

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Korte en krachtige antikapitalistische tekst, samenvatting van de economie bezien met een anarchistische loep.

16 bladzijden, 14x10 cm, november 2011, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
Tekst ook beschikbaar als pdf.
Tekst om op A4 te printen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [milieu]

FILO EN SOFIETJE

door Rymke Wiersma, met tekeningen van Titi Zaadnoordijk
Hoe vrij is een vogel? Wat voelt een zeester? Waarom zien je benen er onder water anders uit dan 'in het echt'? Of zijn ze onder water net zo 'echt'?
Dit boek is geschikt voor kinderen tussen acht en twaalf jaar, maar ook oudere en jongere mensen kunnen genieten van de belevenissen, de dagdromen en de gesprekken van Filo en Sofietje. De humoristische tekeningen van Titi Zaadnoordijk geven de verhalen een extra dimensie.

64 bladzijden, illustraties, 21x14 cm, € 8,50, januari 2011, ISBN 978 90 73034 52 5
[meer] [filosofie] [literatuur] [kinderen]

WELKE VRIJHEID

ESSAY OVER VRIJHEID EN BESCHAVING

door Weia Reinboud
In het essay gaat het om de vraag hoe een samenleving op vrijheid gegrondvest zou kunnen worden. Eerst moet dan het begrip 'vrijheid' onder de loep genomen worden, want het is te veelomvattend en daardoor te vaag om zondermeer gebruikt te kunnen worden.
In het boek ontstaat aan de hand van een paar simpele voorbeelden een verdeling in vier soorten vrijheid. Gaandeweg wordt dan ook duidelijk dat zowel individuen als samenlevingen vrijheid een stuk serieuzer zouden kunnen nemen.

Er is ook een digitale versie uit 2012 in het Engels.

96 bladzijden, 21x14 cm, €5,00; februari 2010, ISBN 978 90 73034 48 8
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme]

MODELLISME

OVER SKEPTICISME EN DE PRODUCTIVITEIT VAN HET DENKEN

door Weia Reinboud
Wie aan kennisoverdracht doet, zou ook in de kennistheorie moeten duiken. Wij hebben dat gedaan en zijn op een vorm van skepticisme uitgekomen, dat wil zeggen een manier van denken waarin het begrip 'waarheid' overbodig is. Denken leidt er vaak toe dat je niet weet of je je simpelweg vergiste, of dat je je ideeën kunt repareren of dat je helemaal opnieuw moet beginnen te denken. Over dat alles gaat dit boek waarin vaktaal als het even kan vermeden wordt. Skepticisme is niet verlammend, je denken kan van skepticisme zelfs productiever worden.

128 bladzijden, 21x14 cm, €5,00; juli 2009, ISBN 978 90 73034 47 1
[meer] [filosofie]

STOÏSCHE NOTITIES

DE STOÏCIJNEN EN ANDERE KLASSIEKE FILOSOFEN ALS BRON VAN INSPIRATIE VOOR GELUK EN EEN MOOIERE WERELD

door Rymke Wiersma
Gevoelens overkomen ons niet volgens de stoïcijnen, we kunnen ze door na te denken veranderen; elk gevoel berust op een oordeel. Ook met ideeën rond de gelijkheid tussen mensen en een kosmopolitische houding waren ze hun tijd ver vooruit. Naast de stoïcijnen vormden ideeën van atomisten, cynici en skeptici een inspiratiebron voor de notities in dit boek. De wereld onder ogen zien en niet nalaten te streven naar verbetering. Alles durven te betwijfelen zonder de wereld in de steek te laten. Een boek over persoonlijk geluk en wereldverbeteren en hoe die twee elkaar kunnen versterken in plaats van in de weg zitten.

Er is ook een digitale versie in het Engels.

212 bladzijden, 21x14 cm, €17,50; april 2008, ISBN 978 90 73034 44 0
[meer] [filosofie] [anarchisme]

FEMINISME? TISDAT?

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Sinds oeroude tijden zijn er vrouwen geweest die zich niet hebben geschikt in de rol die hun familie of de maatschappij voor hen bedacht had. Deze vrouwen moesten opboksen tegen allerlei seksistische vooroordelen, zoals het idee dat vrouwen minder belangrijke mensen zouden zijn dan mannen. Nog steeds zijn dit soort ideeën niet (geheel) verdwenen. Tijd voor een nieuwe golf!

16 bladzijden, 14x10 cm, juni 2003, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [feminisme] [anarchisme] [jongeren]

GROOT VERLANGLIJSTJE VAN DE AARDE

door Rymke Wiersma
Hints, stellingen, vragen omtrent ons doen en laten op deze planeet, bestemd voor kritische consumensen en andere zotten - van aarde tot en met zon. Praktisch eco-filosofisch woordenboekje.

100 bladzijden, 21x13 cm, € 5,00; 2003 (1e versie 1995), ISBN 90 73034 37 X
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [vegan] [milieu]

ZEIT FÜR DIE ANARCHIE

Vertaling van bovenstaand boekje in het Duits door Tatjana Visak.

23 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 2002, ISBN 90 73034 36 1
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [Philosophie] [Ökonomie] [Anarchismus]

ANARCHIE? TISDAT?

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Anarchie is een toestand waarin niemand heerst over een ander. Dat heeft niets met chaos te maken, want bij anarchisme gaat het niet alleen om vrijheid, maar ook om samenwerking.

16 bladzijden, 14x10 cm, maart 2002, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [jongeren]

VEGANISME? TISDAT?

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Iedereen maakt keuzes. Er is geen mens die alles eet, zelfs niet 'alles-wat-lekker-is'. Veganisme is het streven te leven zonder dieren te doden, op te sluiten of anderszins lastig te vallen, of op welke manier dan ook daaraan mee te werken.

16 bladzijden, 14x10 cm, oktober 2002, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [jongeren] [vegan]

TIME FOR ANARCHY

Vertaling van bovenstaand boekje in het Engels door P'tje Lanser.

23 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 1994, ISBN 90 73034 13 2
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [philosophy] [economics] [anarchism]

ÉÉN EN ÉÉN IS ZELDEN TWEE

door Weia Reinboud en Rymke Wiersma
'Over de vermeende tegenstelling tussen eigenbelangen algemeen belang & over spectrumlogica, een denkmethode die het denken in tegenstellingen kan vervangen & over andere overwegingen die van nut kunnen zijn bij het veranderen van de wereld.' Deze lange ondertitel zegt al veel. Het sociale verkeer zou erg geholpen zijn als dingen niet op de spits gedreven worden.

52 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 1993, ISBN 90 73034 12 4
[meer] [filosofie]

TIJD VOOR DE ANARCHIE

door Weia Reinboud
Aan de hand van 17 stellingen wordt stilgestaan bij een aantal hardnekkige misverstanden rond anarchisme en worden er nieuwe mogelijkheden aangestipt voor anarchistisch denken.

23 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 1991, ISBN 90 73034 04 4
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme]

HOE KOMEN KRINGEN IN HET WATER

AARDIGE FILOSOFIE

door Weia Reinboud
Op veel gebieden hadden we min of meer ongebruikelijke ideeën en in 1983 wilden we 'alles' goed opschrijven. Dat is nogal uit de hand gelopen. Na zes jaar kwam er dit boek, waarin we beweren we dat je bij het verbeteren van de wereld niet om allerlei filosofische vragen heen kunt. Nog steeds een leuk geschreven boek over 'alles' en hoe de wereld te veranderen.

308 bladzijden, 20x14 cm, € 5,00, nog enkele exemplaren beschikbaar; 1989, ISBN 90 73034 02 7
[meer] [filosofie] [anarchisme] [feminisme] [jongeren]

HET BESTE VOOR DE AARDE

HET MOEILIJKSTE KINDERBOEK VAN ALTIJD

door Rymke Wiersma
Grote mensen doen vaak net of ze alles zeker weten, maar bestaat er wel zoiets als 'waarheid'? Deze en andere moeilijke vragen komen in dit boek aan bod. 'Wat is materie?', 'ligt de toekomst al vast?' en 'bestaan er goede en slechte mensen?' Een filosofisch kinderboek dus. Maar niet los van het dagelijks leven: 'wie lust er billen?', 'is geld nodig?', 'ben jij een meisje of een jongetje?' Een kinderboek, voor kinderen en andere mensen die een boek met veel lettertjes en veel vraagtekens niet uit de weg willen gaan. Met tekeningen van de auteurs.

Er wordt aan een herziene versie gewerkt!

240 bladzijden, 20x14 cm, UITVERKOCHT; 1989, ISBN 90 73034 01 9
[meer] [filosofie] [anarchisme] [kinderen] [jongeren] [vegan]


OOK VIA ATALANTA:

DE AS

Rymke zit in de redactie van anarchistisch tijdschrift de AS en de opmaak verzorgen wij. Nummer 145 is een themanummer over Atalanta (2007). Geschikt als kennismaking met de filosofie, de geschiedenis en de manier van leven in en rond Atalanta. Klik verder voor dit en voor andere nummers van dit tijdschrift waaraan we substantieel hebben bijgedragen.

60 bladzijden, 21x15 cm, € 2,00; 2007, geen ISSN of ISBN
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [feminisme] [vegan] [milieu]De uitgaven van ATALANTA (vaak zelf vervaardigd, altijd op milieupapier) zijn te bestellen via de post (schrijf ons een briefje met je bestelling, vinden we altijd leuk, en we sturen het zo snel mogelijk met de rekening), of via e-mail (vergeet je postadres niet te vermelden!). Let op: alle prijzen zijn exclusief verzendkosten. Betalen kan na ontvangst van wat je besteld hebt; graag met vermelding van het factuurnummer.

ATALANTA
Simon Bolivarstraat 87, 3573 ZK, Utrecht
E-mail: atalanta (apenstaartje) at-A-lanta (punt) nl

naar de beginpagina van Atalanta