terug naar de beginpagina
bestelgegevens, zie ook onderaan deze pagina

Onze boeken en brochures zijn geschreven voor volwassenen, jongeren en kinderen van verschillende leeftijden. Ze staan in chronologische volgorde, de nieuwste uitgave staat bovenaan. Onderaan staat de eerste uitgave uit 1983. Onze teksten verouderen niet snel, dus kijk zeker ook verder naar beneden! De vormgeving is meestal van Weia, ook zijn vrijwel alle boeken gezet uit ons eigen font, de 'Atalanta'.
Bij uitverkochte boeken is de tekst blauw.
Klik op [meer] of een plaatje van een omslag om naar een pagina te gaan met extra informatie, citaten, plaatjes en recensies. Je kunt ook op een van de [etiketten tussen vierkante haakjes] klikken om op een pagina van verwante boeken te komen. De verwantschap is soms sterk, soms minder.
Te verkrijgen via de boekhandel, of rechtstreeks bij ons.

HET BESTE VOOR DE AARDE

HET MOEILIJKSTE KINDERBOEK VAN ALTIJD

door Rymke Wiersma
Hoe krijgen we het voor elkaar dat het wat gezelliger wordt op deze aarde? Gezelliger voor alle mensen, voor alle dieren en ook fijner voor alle planten? In je eentje oplossingen verzinnen is niet eens zo moeilijk. Maar is het mogelijk dat alle mensen met elkaar gaan praten? En is het mogelijk dat iedereen het beste voor de aarde gaat willen? Als je over die dingen begint na te denken kom je onderweg een hoop puzzels tegen. Moeilijke puzzels. Puzzels die je meestal niet tegenkomt in boeken voor kinderen. Maar waarom eigenlijk niet? Kinderen zijn dol op speurtochten. Dit boek is het begin van een speurtocht naar het beste voor de aarde. Voor kinderen van rond de tien tot rond de honderdtien.190 bladzijden, 20x14 cm, € 15,00; 2016, ISBN 90 73034 56 3
[meer] [filosofie] [anarchisme] [kinderen] [jongeren] [vegan]

NEUSGAT EN ANDERE VERHALEN

door Weia Reinboud
Licht tot zwaar absurde verhaaltjes over Houtkwast, Snavel, Kuiltje, een onhoorbare grinnik en nog veel meer, over wezens die helemaal niet kunnen bestaan maar toch herkenbaar zijn. Met foto's erbij die nergens iets mee te maken hebben. Kleurenfoto's van muren, deuren en korstmossen.32 bladzijden, 20x14 cm, € 6,00; 2015, geen ISBN, alleen bij ons verkrijgbaar
[meer] [literatuur] [foto's]

BLAUW EN GEEL EN DONKERROOD

Roman, door Rymke Wiersma
Jim groeit op in het gezin van haar tante. Elke naam heeft voor haar een kleur, vioolspelen is haar passie. Wie haar vader is, is niet bekend en op vragen over het leven en de dood van haar vrijgevochten moeder krijgt ze geen antwoord. Na de zoveelste ruzie besluit ze van huis weg te lopen. Zo belandt ze als veertienjarige in een kraakpand, tussen activisten en wereldverbeteraars, in de stad waar ooit haar moeder woonde. Ze maakt er vriendinnen en vrienden, en gaandeweg ontdekt ze steeds meer sporen van het verleden van haar moeder. Een naam die daarbij telkens opduikt is Welmoed.
In deze roman worden verschillende verhaallijnen door elkaar gesponnen, over de eigenzinnige Jim en over haar moeder die actief was in de feministische jaren tachtig.

447 bladzijden, 21x14 cm, €19,50; augustus 2014, ISBN 978 90 73034 55 6
[meer] [literatuur] [feminisme] [anarchisme] [vegan]

ROME

door Weia Reinboud
Katern met foto's van Rome zoals je ze niet gewend bent. Geen toeristische plaatjes, maar abstract aandoende afbeeldingen. Oud en vervallen, muren met geschiedenis, vaak uit de Romeinse tijd, juist ook van buiten de paden waar de toeristen samendrommen.

16 bladzijden, 26x21 cm, € 8,00; 2014, geen ISBN, alleen bij ons verkrijgbaar
[meer] [foto's]

STOIC NOTES

THE STOIS AND OTHER CLASSICAL PHILOSOPHERS AS A SOURCE OF INSPIRATION FOR HAPPINESS AND A BETTER WORLD

by Rymke Wiersma
translation of 'Stoische notities' (2008) by Stuart Field
A stoic attitude to life is primarily an active attitude, with the aim of 'living well'. The Stoics were far ahead of their time with their ideas about equality between people, cosmopolitanism etcetera. These and other ideas from Stoic ethics are both challenging and supportive, not only for striving for personal happiness but also for improving the world, in other words improving relationships between people.
Not just the Stoics, but also the Cynics and the Sceptics were a source of information for the notes in this book.

It is too expensive to print the book in small numbers, so we only have free digital versions:
book as pdf
book in spreads as pdf
epub without our design
212 pages; 2014, no ISBN
[more] [philosophy] [anarchism]

DE UNIEKE MIER

tekst Rymke Wiersma, tekeningen Liefke Dolmans
Niet alle mieren houden van hard werken. De Unieke Mier gaat liever op stap, de vrijheid tegemoet. Daar liggen gevaren op de loer, maar als alles goed afloopt zijn het avonturen geworden, die je liggend op een graspol kunt vertellen aan een vriend die van zingen houdt en niet eens weet wat werken is.
Voor jong en oud, arbeidsverslaafde of werkschuw tuig en alles daar tussenin.

48 bladzijden, omslag full-colour, 14x14 cm, €5,00; april 2014, ISBN 978 90 73034 54 9
[meer] [literatuur] [kinderen]

WHICH FREEDOM

AN ESSAY ABOUT FREEDOM AND CIVILISATION

by Weia Reinboud
translation of 'Welke vrijheid' (2010) by Stuart Field
Freedom or liberty often gets put on a pedestal, but one type of freedom is different from another. Within the spectrum of all possible types of freedom, a distinction can be made between freedoms which affect society for better or worse. Or in other words, freedoms which are more or less civilised. This essay talks about the different types of freedom, the relationship between individuals and society, scarcity and money, hunger and capital, misery and its causes, punishments and rules, rich and poor.

We have had hard copies, but it is too expensive to print them in small numbers, so now we only have free digital versions:
book as pdf
book in spreads as pdf
96 pages, €5,00; 2012, ISBN 978 90 73034 53 2
[more] [philosophy] [economics] [anarchism]

HET KAPITAAL ALS VERSLAVING

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Korte en krachtige antikapitalistische tekst, samenvatting van de economie bezien met een anarchistische loep.

16 bladzijden, 14x10 cm, november 2011, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
Tekst ook beschikbaar als pdf.
Tekst om op A4 te printen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme]

FILO EN SOFIETJE

door Rymke Wiersma, met tekeningen van Titi Zaadnoordijk
Hoe vrij is een vogel? Wat voelt een zeester? Waarom zien je benen er onder water anders uit dan 'in het echt'? Of zijn ze onder water net zo 'echt'?
Dit boek is geschikt voor kinderen tussen acht en twaalf jaar, maar ook oudere en jongere mensen kunnen genieten van de belevenissen, de dagdromen en de gesprekken van Filo en Sofietje. De humoristische tekeningen van Titi Zaadnoordijk geven de verhalen een extra dimensie.

64 bladzijden, illustraties, 21x14 cm, € 12,50, januari 2011, ISBN 978 90 73034 52 5
[meer] [filosofie] [literatuur] [kinderen]

WELKE VRIJHEID

ESSAY OVER VRIJHEID EN BESCHAVING

door Weia Reinboud
In het essay gaat het om de vraag hoe een samenleving op vrijheid gegrondvest zou kunnen worden. Eerst moet dan het begrip 'vrijheid' onder de loep genomen worden, want het is te veelomvattend en daardoor te vaag om zondermeer gebruikt te kunnen worden.
In het boek ontstaat aan de hand van een paar simpele voorbeelden een verdeling in vier soorten vrijheid. Gaandeweg wordt dan ook duidelijk dat zowel individuen als samenlevingen vrijheid een stuk serieuzer zouden kunnen nemen.

Er is ook een digitale versie uit 2012 in het Engels.

96 bladzijden, 21x14 cm, €5,00; februari 2010, ISBN 978 90 73034 48 8
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme]

MODELLISME

OVER SKEPTICISME EN DE PRODUCTIVITEIT VAN HET DENKEN

door Weia Reinboud
Wie aan kennisoverdracht doet, zou ook in de kennistheorie moeten duiken. Wij hebben dat gedaan en zijn op een vorm van skepticisme uitgekomen, dat wil zeggen een manier van denken waarin het begrip 'waarheid' overbodig is. Denken leidt er vaak toe dat je niet weet of je je simpelweg vergiste, of dat je je ideeën kunt repareren of dat je helemaal opnieuw moet beginnen te denken. Over dat alles gaat dit boek waarin vaktaal als het even kan vermeden wordt. Skepticisme is niet verlammend, je denken kan van skepticisme zelfs productiever worden.

128 bladzijden, 21x14 cm, €5,00; juli 2009, ISBN 978 90 73034 47 1
[meer] [filosofie]

STOÏSCHE NOTITIES

DE STOÏCIJNEN EN ANDERE KLASSIEKE FILOSOFEN ALS BRON VAN INSPIRATIE VOOR GELUK EN EEN MOOIERE WERELD

door Rymke Wiersma
Gevoelens overkomen ons niet volgens de stoïcijnen, we kunnen ze door na te denken veranderen; elk gevoel berust op een oordeel. Ook met ideeën rond de gelijkheid tussen mensen en een kosmopolitische houding waren ze hun tijd ver vooruit. Naast de stoïcijnen vormden ideeën van atomisten, cynici en skeptici een inspiratiebron voor de notities in dit boek. De wereld onder ogen zien en niet nalaten te streven naar verbetering. Alles durven te betwijfelen zonder de wereld in de steek te laten. Een boek over persoonlijk geluk en wereldverbeteren en hoe die twee elkaar kunnen versterken in plaats van in de weg zitten.

Er is ook een digitale versie in het Engels.

212 bladzijden, 21x14 cm, € 22,50; april 2008, ISBN 978 90 73034 44 0
[meer] [filosofie] [anarchisme]

PORTRETTEN VAN VEGANISTEN

door Peter (P'tje) Lanser
Elf geëngageerde veganisten vertellen waarom ze veganist werden en hoe ze hun veganisme in de praktijk brengen. Voor elk van hen zijn er raakvlakken met andere belangrijke onderwerpen. (Dit boek is in zekere zin een vervolg op het reeds lang uitverkochte boek 'Alle dieren vrij!' uit 1993.)

52 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 2006, ISBN 90 73034 43 4
[meer] [vegan]

EN DE KOE ZEI BOE

tekst Rymke Wiersma, illustraties Peter Franssen
De koe loeit en loeit. Haar uier zit vol met melk. Iemand moet de melk opdrinken. Maar wie? De muis, de haas, die twee dorstige kinderen... Of...?
Een onschuldig verhaaltje met echter een voor veel volwassenen enigszins ongemakkelijke waarheid.
Een waarheid... als een koe...

40 bladzijden, full-colour, 14x14 cm, € 5,00; 2007, ISBN 978 90 73034 38 9
[meer] [kinderen] [vegan]

VLEERMUIZEN?

door Rymke en Weia
Heruitgave van verhaal uit 'Potten Verhalen Gedichten' ter gelegenheid van ons en Atalanta's 25-jarig bestaan.

42 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; mei 2005, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]

FEMINISME? TISDAT?

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Sinds oeroude tijden zijn er vrouwen geweest die zich niet hebben geschikt in de rol die hun familie of de maatschappij voor hen bedacht had. Deze vrouwen moesten opboksen tegen allerlei seksistische vooroordelen, zoals het idee dat vrouwen minder belangrijke mensen zouden zijn dan mannen. Nog steeds zijn dit soort ideeën niet (geheel) verdwenen. Tijd voor een nieuwe golf!

16 bladzijden, 14x10 cm, juni 2003, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [feminisme] [anarchisme] [jongeren]

GROOT VERLANGLIJSTJE VAN DE AARDE

door Rymke Wiersma
Hints, stellingen, vragen omtrent ons doen en laten op deze planeet, bestemd voor kritische consumensen en andere zotten - van aarde tot en met zon. Praktisch eco-filosofisch woordenboekje.

100 bladzijden, 21x13 cm, € 5,00; 2003 (1e versie 1995), ISBN 90 73034 37 X
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [vegan] [milieu]

ZEIT FÜR DIE ANARCHIE

Vertaling van TIJD VOOR DE ANARCHIE in het Duits door Tatjana Visak.

23 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 2002, ISBN 90 73034 36 1
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [Philosophie] [Ökonomie] [Anarchismus]

ANARCHIE? TISDAT?

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Anarchie is een toestand waarin niemand heerst over een ander. Dat heeft niets met chaos te maken, want bij anarchisme gaat het niet alleen om vrijheid, maar ook om samenwerking.

16 bladzijden, 14x10 cm, maart 2002, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [jongeren]

VEGANISME? TISDAT?

door Atalanta, uit de Tisdat-reeks
Iedereen maakt keuzes. Er is geen mens die alles eet, zelfs niet 'alles-wat-lekker-is'. Veganisme is het streven te leven zonder dieren te doden, op te sluiten of anderszins lastig te vallen, of op welke manier dan ook daaraan mee te werken.

16 bladzijden, 14x10 cm, oktober 2002, geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [jongeren] [vegan]

STAPELBEDDEN IN ALLE KANTOREN?

MENSENSTROMEN HEBBEN OORZAKEN

door Weia Reinboud
Pamflet over rechts gezever over vluchtelingen, terwijl de klagers het normaal vinden om overal op de wereld geld te verdienen. Tekst eigenlijk steeds weer actueel...

11 bladzijden, 21x14 cm, UITVERKOCHT; 1999, ISBN 90 73034 35 8
[meer] [economie] [anarchisme]

LA ERINACOJ

Vertaling van 'De egeltjes' in het Esperanto, door Richard.

56 bladzijden, 10x13 cm, UITVERKOCHT; 1999, ISBN 90 73034 34 1
[meer] [infanoj] [milieu]

URSIDINO TROTEDIĜAS!

door Rymke
Vertaling in het Esperanto van het bijna uitverkochte 'Ouspon heeft er genoeg van!' (1993) Vertaald door Richard.

40 bladzijden, 10x13 cm, UITVERKOCHT; 1999, ISBN 90 73034 33 7
[meer] [infanoj] [milieu]

LA HERISONI

Vertaling van 'De egeltjes' in het Ido, door Hans Stuifbergen.

56 bladzijden, 10x13 cm, UITVERKOCHT; 1999, ISBN 90 73034 32 7
[meer] [pueri] [milieu]

DE GROTE GROENE BEUK

door Rymke Wiersma
Verhalen over dieren die op, om en in een grote beuk wonen op een plek waar een woonwijk moet komen. Met zwart-witillustratues van Ellen Karis en Channa Wijmans. Handgebonden, Japanse binding.

78 bladzijden, 21x20 cm, UITVERKOCHT; 1999, ISBN 90 73034 29 9
[meer] [literatuur] [kinderen] [milieu]

VIPERA TETRAKONTAEDRA

DE DERTIGVLAKADDER

door Weia
Bouwplaat, gemaakt voor een wedstrijd rond Escher door het jongerenwiskundetijdschrijft 'Pythagoras'. Over de dertig ruiten kronkelt een adder, die zichzelf in de staart bijt. Een kleine versie van de bouwplaat wordt meegeleverd.

bouwplaat in A4-enveloppe, zwartwit, € 3,00; oktober 1998, geen ISBN
[meer]

KALENDER VOOR HET JAAR -1

TEVENS VOOR 1999

door Weia
Eenmalige kalender om ons nieuwe font, de Atalanta, te laten zien, maar ook om van alles over onze tijdrekening te vertellen. En dus in een nieuw soort tijdrekening!

28 bladzijden, 29x21 cm, UITVERKOCHT; oktober 1998, geen ISBN
[meer]

ZEALSHET

ANARCHISTIESE IDEALEN IN DE PRAKTIJK

door P'tje Lanser
Een vijftal artikelen over Food Not Bombs, het boikotten van tabak, McLibel en voedselcoöperaties.

44 bladzijden, 21x14 cm, € 3,00; 1998, ISBN 90 73034 28 0
[meer] [anarchisme]

DE STAART VAN HET VARKEN

door Atalanta
Over veganisme, oftewel over leven zonder dieren te doden, op te sluiten of anderszins lastig te vallen.

35 bladzijden, 21x14 cm, UITVERKOCHT; 1998, ISBN 90 73034 27 2
[meer] [vegan]

LES HÉRISSONS

Vertaling van 'De egeltjes' in het Frans, door Birgit en Hervé.

56 bladzijden, 10x13 cm, UITVERKOCHT; 1997, ISBN 90 73034 26 6
[meer] [enfants] [environnement]

RADI, RADIKA, RADKA

door Rymke Wiersma
Verhalende gedichten, korte stukjes proza. Over radicaliteit en over de moeite die het kost overeind te blijven in een wereld die verre van ideaal is. Evenals (het uitverkochte) 'Sappho - mooi geschreven' zit deze uitgave meer in literaire hoek. Je zou het poëtisch proza kunnen noemen.

48 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 1997, ISBN 90 73034 25 6
[meer] [literatuur]

VRIJ BAAN

door Atalanta
Negen mensen aan het woord over hun, meestal bewust gekozen, baanvrije leven.

64 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 1996, ISBN 90 73034 24 8
[meer] [economie] [anarchisme]

NACHTWANDELING IN DE ZON

AVONTUREN VAN VLEERMUIS EN RATJE

door Rymke Wiersma
Verhaal over avontuurlijke kinderen. Een met de techniek van toen (matrixprinter met eigen letter) gemaakt bibliofiel kinderboek. Geïllustreerd door Weia Reinboud. Genummerde oplage, handgebonden, Japanse binding.

38 bladzijden, 24x24 cm, UITVERKOCHT; 1996, geen ISBN
[meer] [literatuur] [kinderen] [milieu]

LEVE DE WERKLOOSHEID

door Weia Reinboud
Oorzaken van de werkloosheid liggen echt niet bij de werklozen, maar zijn een gevolg van de logica van het kapitalisme zelf. Lees maar. De tekst dateert uit 1996, sommige economische dingen zijn intussen iets anders, maar in de basis rommelt het allemaal gewoon op dezelfde manier voort.

28 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 1996, ISBN 90 73034 23 X
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [economie] [anarchisme]

DE STIKELBARCHJES

Vertaling van 'De egeltjes' in het Fries, door Yolande de Kok.

56 bladzijden, 10x13 cm, € 2,50; 1995, ISBN 90 73034 21 3
[meer] [bern] [miljeu]

HET PAARD DAT GEEN ZIN HAD

Gedicht met tekeningen.

drieslagvouw 10x10 cm, € 1,00; 1995 (tekst 1983), geen ISBN
[meer] [literatuur] [vegan]

OPHOEPELEN!

door Aspegroep en Atalanta
Vertaling en bewerking van '¡No Pasaran! - sauvons la Vallée d'Aspe - Dégage!!' Over de acties tegen een snelweg door een dal in de Pyreneeën.

48 bladzijden, 21x14 cm, UITVERKOCHT; 1995, ISBN 90 73034 20 5
[meer] [economie] [anarchisme] [milieu]

DOLDRAAIEN - OF OMKEREN

Klein omkeerbaar boekje met gedicht wat er gebeurt als alles zo doorgaat, en wat er kan gebeuren als we aan de rem rekken en een andere weg inslaan.
Ook als affiche verkrijgbaar.

16 bladzijden, 9x10 cm; 1,00; februari 1995, geen ISBN
[meer] [economie] [milieu]

DE EGELTJES

door Rymke
Kort verhaal, met tekeningetjes, over een egeltje dat samen met andere egels het autoverkeer weet terug te dringen.

56 bladzijden, 10x13 cm, € 2,50; 1994 (1e versie 1983), ISBN 90 73034 19 1
[meer] [kinderen] [milieu]

HEDGEHOGS

'De Egeltjes' in het Engels, vertaald door P'tje.

56 bladzijden, 10x13 cm, € 2,50; 1994, ISBN 90 73034 14 0
[meer] [children] [environment]

TIME FOR ANARCHY

Vertaling van TIJD VOOR DE ANARCHIE in het Engels door P'tje Lanser.

23 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 1994, ISBN 90 73034 13 2
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [philosophy] [economics] [anarchism]

¡OUSPON ESTA HARTA!

door Rymke
Spaanse vertaling van het bijna uitverkochte 'Ouspon heeft er genoeg van!' (1993). Vertaling Mercedes, Heléne en anderen.

40 bladzijden, 10x13 cm, € 2,00 maar bijna uitverkocht; 1993, ISBN 90 73034 18 3
[meer] [niños] [impacto ambiental]

OUSPON IS SICK OF IT!

door Rymke
Engelse vertaling van het bijna uitverkochte 'Ouspon heeft er genoeg van!' (1993). Vertaald door P'tje en Al.

40 bladzijden, 10x13 cm, UITVERKOCHT; 1993, ISBN 90 73034 17 5
[meer] [children] [environment]

OUSPON EN A MARRE!

door Rymke
Franse vertaling van het bijna uitverkochte 'Ouspon heeft er genoeg van!' (1993). Vertaald door Kitty, Leo en Corinne.

40 bladzijden, 10x13 cm, UITVERKOCHT; 1993, ISBN 90 73034 16 7
[meer] [enfants] [environnement]

OUSPON HEEFT ER GENOEG VAN!

door Rymke
'Over een strijdbaar beertje in la vallée d'Aspe, een mooi dal in de Pyreneeën. Het dal wordt nog bewoond door zeldzame diersoorten, maar dreigt verpest te worden door een een tunnel en een grote snelweg.' Naschrift: in 2004 is de laatste beer vermoord...

40 bladzijden, 10x13 cm, € 2,00 maar bijna uitverkocht; 1993, ISBN 90 73034 15 9
[meer] [kinderen] [milieu]

ÉÉN EN ÉÉN IS ZELDEN TWEE

door Weia Reinboud en Rymke Wiersma
'Over de vermeende tegenstelling tussen eigenbelangen algemeen belang & over spectrumlogica, een denkmethode die het denken in tegenstellingen kan vervangen & over andere overwegingen die van nut kunnen zijn bij het veranderen van de wereld.' Deze lange ondertitel zegt al veel. Het sociale verkeer zou erg geholpen zijn als dingen niet op de spits gedreven worden.

52 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 1993, ISBN 90 73034 12 4
[meer] [filosofie]

ALLE DIEREN VRIJ!

ZESENTWINTIG MENSEN OVER VEGANISME, HUISDIEREN, BIOLOGIES ETEN, ANARCHISME, DIERENSTRIJD, GEWELD EN GEWELDLOOSHEID

samengesteld door P'tje Lanser en Rymke Wiersma
Interviews en artikelen.

200 bladzijden, 21x15 cm, UITVERKOCHT (misschien nog te leen in bibliotheken); 1992, ISBN 90 73034 11 6
[meer] [vegan] [anarchisme] [milieu]

DE TWEEDE GOLF VOORBIJ?

GESPREKKEN MET NEGENTIEN VROUWEN OVER HUN AKTIEVE JAREN IN DE VROUWENBEWEGING

door Tieneke en Rymke
Is de tweede feministische golf weggeëbd of is ze slechts van richting veranderd? Negentien vrouwen kijken in dit boek terug op hun actieve jaren in de vrouwenbeweging. Wat verstonden ze onder feminisme, en hoe denken ze er nu over? Hoe radicaal zijn ze nog? Is het geen tijd voor een derde golf? Het boek is interessant voor iedereen die zich afvraagt waarom radicale bewegingen zo vaak verwateren.

200 bladzijden, 21x15 cm, UITVERKOCHT (misschien nog te leen in bibliotheken); 1992, ISBN 90 73034 10 8
[meer] [feminisme]

DWARSE EKONOMIE

door Weia Reinboud
Een anarchistische analyse van 'onze' economie.

28 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 1992, ISBN 90 73034 09 4
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [economie] [anarchisme]

DE KINDEREN VAN DE HEKSEN

door Rymke Wiersma
Xantra begrijpt niet waarom de meeste mensen zoveel bezig zijn met uiterlijk. Ze besluit een boek te schrijven over heksen. Evenals de heksen in haar verhalen maakt Xantra een ontwikkeling door; haar ideeën over uiterlijk worden steeds duidelijker. Hika, een zeer eigenzinnige vrouw, is daarbij erg belangrijk. Voor iedereen vanaf ongeveer 12 jaar.

170 bladzijden, 14x11 cm, € 3,00; 1992, ISBN 90 73034 08 6
[meer] [feminisme] [jongeren] [literatuur] [vegan]

HONDERD-EN-EEN REDENEN TEGEN HET AUTOMOBILISME

door Weia Reinboud
Enige fatsoenlijke en onfatsoenlijke tirades om - bijvoorbeeld in de trein - voor te lezen. Na 25 jaar is de tekst helaas nog steeds actueel.

30 bladzijden, 10x14 cm, € 2,00; 1991, ISBN 978 90 73034 07 5
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [milieu]

KLEIN VERLANGLIJSTJE VAN DE AARDE EN DE MAAN

door Rymke
Stellingen, hints en enkele vriendelijke doch dringende schopjes onder de kont; voor zeer kritische consumenten.

Vierkant: 44 bladzijden, 9x9 cm, € 2,00; 1991, geen ISBN
of langwerpig: 40 bladzijden, 4x14 cm, € 1,00; 1991, geen ISBN
[meer] [economie] [milieu]DE VISSEN VAN DE RANONKELSLOOT

door Tieneke en Rymke
Onder water leeft er meer dan je denkt. Met de hand geschreven verhaal over wat er gebeurde toen de vissen het gehengel meer dan zat waren. Met kleine tekeningen.

40 bladzijden, 16x14 cm, € 3,00; 1991, ISBN 978 90 73034 06 8
[meer] [literatuur] [vegan]

TIJD VOOR DE ANARCHIE

door Weia Reinboud
Aan de hand van 17 stellingen wordt stilgestaan bij een aantal hardnekkige misverstanden rond anarchisme en worden er nieuwe mogelijkheden aangestipt voor anarchistisch denken.

23 bladzijden, 21x14 cm, € 2,50; 1991, ISBN 90 73034 04 4
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme]

AKIGOLOKÉ

door Michèl
Over een plan voor een hyperecologisch, anarchistisch dorpje ergens in Nederland. Het dorpje is er nooit gekomen, ook niet iets soortgelijks. De brochure is uitverkocht, maar de tekst is digitaal beschikbaar. Er is ook een artikel over Akigoloké en een leuk interview.

38 bladzijden, 21x14 cm, UITVERKOCHT; mei 1991, geen ISBN
Deze tekst is alleen digitaal te lezen.
[meer] [anarchisme] [vegan] [milieu]

OP EEN DAG

Een verhaaltje over de 'kadootjesekonomie'. Als klein boekje alleen te verkrijgen rechtstreeks bij ons, op boekenmarkten enzo. Het boekje is - hoe kan het anders - gratis, maar een vrijwillige bijdrage (van nul tot ... euro) is altijd welkom! (Aan wie een heel stapeltje wil om zelf uit te delen vragen we een bedrag voor de onkosten - in overleg.)

16 bladzijden, 10x7 cm; 1990, prijs vrijwillig; geen ISBN
Deze tekst is ook digitaal te lezen.
[meer] [economie]

HONDERDUIT HONDERD-HONDERD ETEN

ALLES OVER VRANTEN

door De Citroenvlinder
Een boekje met veganistisch-biologische kooktips: 'als je ziet dat voedsel de grootste berg is van wat op een dag een huis binnenkomt, dan weet je dat veranderen van eetgewoontes zoden aan de dijk kan zetten.' Het zijn onze favoriete recepten. Omdat er geen maten en gewichten vermeld worden is het alleen geschikt voor mensen die koken 'met het puntje van de tong'.

51 bladzijden, 21x14 cm, € 4,00; 1990, ISBN 90 73034 03 5
[meer] [vegan]

HOE KOMEN KRINGEN IN HET WATER

AARDIGE FILOSOFIE

door Weia Reinboud
Op veel gebieden hadden we min of meer ongebruikelijke ideeën en in 1983 wilden we 'alles' goed opschrijven. Dat is nogal uit de hand gelopen. Na zes jaar kwam er dit boek, waarin we beweren we dat je bij het verbeteren van de wereld niet om allerlei filosofische vragen heen kunt. Nog steeds een leuk geschreven boek over 'alles' en hoe de wereld te veranderen.

308 bladzijden, 20x14 cm, € 5,00, nog enkele exemplaren beschikbaar; 1989, ISBN 90 73034 02 7
[meer] [filosofie] [anarchisme] [feminisme] [jongeren]

HET BESTE VOOR DE AARDE

HET MOEILIJKSTE KINDERBOEK VAN ALTIJD

door Rymke Wiersma
Grote mensen doen vaak net of ze alles zeker weten, maar bestaat er wel zoiets als 'waarheid'? Deze en andere moeilijke vragen komen in dit boek aan bod. 'Wat is materie?', 'ligt de toekomst al vast?' en 'bestaan er goede en slechte mensen?' Een filosofisch kinderboek dus. Maar niet los van het dagelijks leven: 'wie lust er billen?', 'is geld nodig?', 'ben jij een meisje of een jongetje?' Een kinderboek, voor kinderen en andere mensen die een boek met veel lettertjes en veel vraagtekens niet uit de weg willen gaan. Met tekeningen van de auteurs.

Er wordt aan een herziene versie gewerkt!

240 bladzijden, 20x14 cm, UITVERKOCHT; 1989, ISBN 90 73034 01 9
[meer] [filosofie] [anarchisme] [kinderen] [jongeren] [vegan]

SAPPHO

MOOI GESCHREVEN

door Weia
Zestig vertaalde regels van Sappho, dichteres op Lesbos rond zeshonderd voor nul. Gekalligrafeerd, zowel de Griekse als de vertaalde tekst.

42 bladzijden, 22x17 cm, UITVERKOCHT; 1987, ISBN 90 90018 13 1
[meer] [feminisme] [literatuur]

HONDJE

OF: DE REISVERHALEN VAN ZOA EN WELMOED

door Rymke
Hondje staat voor het raam. Haar staart hangt tussen haar benen. Denk jij soms dat het leuk is om een hond te zijn? Ik denk van niet.
Zo begint het boekje Hondje. 'Van schaterlach tot ergernis' zei ooit iemand erover. Twee vriendinnen (de een woont met een kat, de ander met een hond) houden van elkaar maar bekritiseren elkaar niet minder. Het boek houdt het midden tussen een verhaal en een serie columns. Over huisdierenbezit, feminisme en nog veel meer.

162 bladzijden, 14x10 cm, UITVERKOCHT; 1986 (1e versie 1984), ISBN 90 9400309 0
[meer] [feminisme] [anarchisme] [literatuur] [vegan]

POTTEN VERHALEN GEDICHTEN

door Rymke, Weia, Tieneke en anderen
Een met een groep radicale anarkafeministes gemaakt boek, waarvan er uiteindelijk negen een of meer teksten hebben bijgedragen.

144 bladzijden, 21x15 cm, UITVERKOCHT; mei 1984, geen ISBN
[meer] [anarchisme] [feminisme] [literatuur]

IKTÓMA

door Carla Maier
'Een europese vrouw trekt door het wilde westen. Ze ontmoet een Indiaanse vrouw, en samen met haar trekt ze verder door de indrukwekkende natuur.' Dat staat op de achterkant, binnenin staat dat de tekst uit 1896 dateert en is vertaald door Angela I.E. Wester. Wat doe je als je zin hebt in een feministische versie van een Karl May-boek? Zelf maken! Het boek is in twee weken geschreven, met tussendoor een vakantie in Lapland. Een Karl Maykenner dacht dat het echt was, maar draai de initialen van de vertaalster om...

110 bladzijden, 17x12 cm, UITVERKOCHT; 1983, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]

DE KALUDONIESE JACHT

EEN GRIEKSE VERTELLING ONTDAAN VAN PATRIARCHALE VERZINSELS

door Weia
Gekalligrafeerd verhaaltje over de mythische Atalanta, maar de Griekse sagen zijn hier en daar een tikje veranderd. Zoals het echt was...?

16 bladzijden, 12x11 cm, UITVERKOCHT; 1983, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]

HET BOS VAN DE KONIJNINNETJES

door Weia
Gekalligrafeerd verhaaltje over konijninnetjes die opstaan tegen de jacht.

24 bladzijden, 10x12 cm, UITVERKOCHT; 1983, geen ISBN
[meer] [feminisme] [literatuur]

DE EGELTJES

door Rymke
Ons eerste drukwerk. Deze eerste versie is geheel met de hand gemaakt, zowel inhoud als bindwerk. Zie voor de latere, huidige versie bij 1994 of klik op het plaatje van het omslag.

52 bladzijden, 10x12 cm, deze versie is UITVERKOCHT; 1983, geen ISBN
[meer]
OOK VIA ATALANTA:

DE AS

Rymke zat in de redactie van het anarchistisch tijdschrift de AS (opgeheven in 2020). Nummer 145 is een themanummer over Atalanta (2007). Geschikt als kennismaking met de filosofie, de geschiedenis en de manier van leven in en rond Atalanta. Klik verder voor dit en voor andere nummers van dit tijdschrift waaraan we substantieel hebben bijgedragen.

60 bladzijden, 21x15 cm, € 2,00; 2007, geen ISSN of ISBN
[meer] [filosofie] [economie] [anarchisme] [feminisme] [vegan] [milieu]

VITAMINE B12

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR VEGANISTEN

door Michèl Post, uitgave van Den Giraffe
Samenvatting van een literatuurstudie over B12. Veel meer informatie over B12 vind je hier.

16 bladzijden, 21x14 cm, € 1,50; 1993, geen ISBN
[meer] [vegan]De uitgaven van ATALANTA (vaak zelf vervaardigd, altijd op milieupapier) zijn te bestellen via de post (schrijf ons een briefje met je bestelling, vinden we altijd leuk, en we sturen het zo snel mogelijk met de rekening), of via e-mail (vergeet je postadres niet te vermelden!). Let op: alle prijzen zijn exclusief verzendkosten. Betalen kan na ontvangst van wat je besteld hebt; graag met vermelding van het factuurnummer.

ATALANTA
Simon Bolivarstraat 87, 3573 ZK, Utrecht
E-mail: atalanta (apenstaartje) at-A-lanta (punt) nl

naar de beginpagina van Atalanta